fbpx

Кінохроніка Станіслава 1944 року – визволення міста радянськими військами

Суспільство 22:35, 09.05, 2016

Кіноплівка з архіву Івано-Франківського обласного краєзнавчого музею, оцифрована з ініціативи івано-франківських пластунів.

Про відео нагадав у соцмережі франківець, пластун Тарас Зень. 

"Багато сьогодні пишуть про Дєнь пабєди. І от немає фактично задукоментованого відео Франківська за цих 6 років війни. Шість. Шість років. Відомо, що знімали. Знімали достатньо. Знімали точно на кілька камер набір добровольців до дивізії в 1943. Але до сьогоднішнього дня є доступне лише одне воєнне відео Станіслава. 1944 рік – другий прихід красноармєцав в місто. Багато хто вже то бачив, але можна глянути ще. Ну і я роками плекаю надію, що хтось колись в приват чи у коментарях напише, чи на крайняк задзвонить і скаже "Є інше відео, прийди візьми плівку і оцифруй",  пише Тарас. 

Історія відео теж заслуговує на те, щоби її пригадати. 

Радянські війська вибили німців зі Станіслава 27 липня 1944 року. Перед штурмом керівництво корпусу пообіцяло, що той командир, чия частина першим увірветься до міста, стане його комендантом. Це вдалося 569-му стрілецькому полку, і його очільник — полковник Василь Федотов  таки став першим станіславським комендантом.

Під час урочистого святкування 30-ї річниці визволення міста генерал-майор запасу Федотов повернувся до Івано-Франківська і зробив його мешканцям цікавий подарунок. Він передав кіноплівку, відзняту у перші дні після звільнення.

Ось як описує фільм очевидець: "Іванофранківці побачили на екрані своє місто тих часів: зруйновані будинки, розбиту ворожу військову техніку на вулицях, хаос у залізничному господарстві…"

З того часу копія фільму зберігалася у краєзнавчому музеї, і останній раз його демонстрували у 1994 році. 

Оригінал фільму є у Російському державному архіві кінофотодокументів у місті Красногорську, що під Москвою. Робоча назва: "Город Станислав", обліковий номер  8913, дата випуску  1944 рік, звук  німий, колір  чорно-білий, метраж  414,2 м, що становить близько 12 хвилин. Фільм складається з двох частин, а операторами є товариші Кацман і Ейберг.
Франківські пластуни оцифрували кінохроніку в 2013 році.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: