fbpx

Коаліція "Прозорі Ради" розпочинає роботу з радами Прикарпаття

Політика 15:37, 13.03, 2019

Дослідження проводилось в Івано-Франківській, Полтавській, Рівненській та Чернігівській областях.

В Івано-Франківській області представник коаліції "Прозорі Ради" Центр "Антикорупційна платформа" досліджувала роботу Коломийської, Бурштинської, Івано-Франківської міських рад та Івано-Франківської обласної ради.

Зокрема, експерти проаналізували рівень імплементації місцевими радами інструментів громадського контролю та участі громадян в процесі прийняття рішень. Загалом, чи закріплені вони в нормативно-правових актах рад, як виконуються на практиці та наскільки зручні у користуванні.

Першою коаліція "Прозорі ради" на круглому столі презентувала результати громадського контролю прозорості роботи Коломийської міської ради.  

Загалом, юристи коаліції рекомендують Коломийській міській раді закріпити в нормативно-правових актах дієвий механізм запобігання та врегулювання конфлікту інтересів в раді, доопрацювати механізм оприлюднення результатів поіменного голосування, оприлюднення рішень та проектів рішень виконкому, запровадити зручну процедуру подання місцевої ініціативи.

Крім того, представники коаліції запропонували запровадити практику опублікування на офіційному сайті ради анонсів про звітування всіх депутатів ради перед виборцями на відкритих зустрічах.

Довідково: у квітні 2015 року було створено Всеукраїнську Коаліцію "Прозорі Ради", метою якої є підвищення прозорості місцевих рад в України, що сприятиме зменшенню корупційних ризиків в їх роботі та забезпечить реалізацію права громадян на контроль влади.

Протягом 2015-2017 років Коаліція "Прозорі Ради" вже охопила своєю діяльністю 76 органів місцевого самоврядування у Вінницькій, Закарпатській, Запорізькій, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Одеській, Хмельницькій, Рівненській, Тернопільській, Черкаській, та Чернігівській областях. За цей час Коаліції "Прозорі Ради" вдалося підвищити середній рівень імплементації місцевими радами інструментів громадського контролю та участі громадян в процесі прийняття рішень з 12% до 76%.

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: