fbpx

Код від підробки: на всіх упаковках рецептурних ліків з’явиться спеціальне маркування

Здоров'я 20:52, 03.04, 2019

Сьогодні уряд ухвалив рішення, яке вплине на якість ліків. Перевірити ліки на підробку можна буде за спеціальним маркуванням.

За Концепцією, яку ухвалив уряд, поступово на всіх упаковках рецептурних ліків з’явиться спеціальне маркування – воно буде гарантією оригінальності ліків. Як показує досвід розвинених країн, це добряче завадить ринку фальсифікатів, повідомила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

При виробництві ліків на заводах виробник буде наносити на кожну упаковку індивідуальне маркування. Дані про це будуть заноситися в єдину електронну інформаційну базу.

Це дозволить відстежувати весь ланцюжок постачання ліків – від виробництва чи імпорту до продажу в аптеці. Всі ці транзакції будуть включені в загальну базу даних, зокрема серія ліків і дата виробництва. Таким чином, якщо хтось десь спробує продати фальсифікований препарат з тими ж даними, то у нього це не вийде.

Для пацієнта буде доступна зручна опція перевірки – сканування коду через мобільний додаток. Ефективний інструмент, щоб перевірити, що препарат не є фальсифікований, протермінований чи завезений до країни з порушенням норм.

Маркування упаковок лікарських засобів спеціальним кодом впроваджуватиметься поступово: від пілотного проекту до запровадження обов’язкового кодування всіх видів лікарських засобів, визначених МОЗ України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: