fbpx

Коли чоловіки домінують: у Франківську дискутували про фемінізм

Суспільство 21:10, 18.03, 2019

У франківському відкритому просторі ВДОМА відбулася лекція-дискусія "Що таке мій фемінізм?" Серед учасників були і жінки, і чоловіки.

Активістка громадської організації СТАН, тренерка з питань гендерної рівності Олеся Архіпова лекцією-дискусією на тему фемінізму відзначила свій 29-й день народження. Вона зазначила, що, плануючи обговорення, вперше назвалася феміністкою. 

"Вирішила, що пора називати речі своїми іменами, – пояснила Олеся. – Коли говориш про гендерну рівність, всі погоджуються, так, все ок. А коли сказати прямо: "Я – феміністка", – люди по-іншому починають на тебе дивитися. Так, ніби ти невпізнано змінилася, ніби роги у тебе виросли". 

Модераторка зазначила: саме тому, що тема фемінізму є кричущою для українського суспільства, про неї треба говорити, її треба обговорювати. 

Зустріч побудували не як лекцію з подальшим обговоренням, а як включену взаємодію. Кожен з учасників, а таких було півтора десятка, – жінки і чоловіки, – був залучений до конструювання обговорення. Тренерка використала "коло" та інтерактивну гру для пояснення окремих визначень. 

В контексті Олеся Архіпова розповіла про чотири хвилі феміністичного руху. А учасники в процесі з'ясували свої привілеї, соціальні ролі та гендерні стереотипи. Зійшлися на тому, що чоловіки є домінуючою групою в суспільстві. А домінуюча група, якщо спростити, має більше привілеїв і є пригноблювачем щодо інших не домінантних груп. 

На сучасному рівні фемінізм подається і сприймається у світовому контексті перш за все як зміна гендерних стереотипів. "Наша стать – це тіло, в якому ми народилися. Гендер – той набір функцій, який визначений у суспільстві і який автоматично додається до статі. Він по суті визначає нашу прижиттєву роль і задає певний життєвий сценарій", – описує тренерка.

Умовно кажучи, жінка з народженням отримує каструлю, швабру, дітей і обов’язок дбати про свою родину і не втрачати красу. А чоловік – обов’язок щодо грошей та квартири-будинку, а ще молоток і поличку. І на додачу – пляшку, цигарки і можливість бути брутальним.

Такі риси як жіночність і мужність, що їх ретранслює маскульт, відтак є похідними від гендеру. "Сьогоднішня, четверта хвиля фемінізму каже про те, що все це є сконструйованим. Тобто штучно укладеним домінантною групою", – додає Олеся. 

Суть четвертої хвилі – деконструкція, тобто зміна гендерних стереотипів. "Чому ми не можемо бути різними? Чому ми самі не можемо визначати для себе, ким і яким бути?" – ставить питання тренерка. 

Отже, жінка – не Берегиня, а чоловік – не "здобувач мамонта".

"Людина не може бути суто фемінна чи суто маскулінна. Кожен з нас так само, як є унікальним набором привілеїв, можливостей домінації і пригнобленості, так само є і набором фемінних і маскулінних проявів. І оскільки гендерні ролі є сконструйованими, бо є соціально визначеними, то ми можемо деконструювати ці "інструкції для життя". Можемо вийти за усталені рамки і бути такими та укладати своє життя таким, як самі хочемо та вважаємо за потрібне. Хочемо передовсім як особистість, незалежно від того, членом чи вагіною наділені від народження", – пропонує подумати Олеся. 

За її словами, фемінізм – це про усвідомлене вивільнення від суспільних і соціальних стереотипів, зумовлених статтю. 

"Для мене особисто фемінізим – це можливість говорити про себе правду. Це усвідомлення того, що в мені пригноблює суспільство. І вивільнення своєї свободи", – означила свою позицію тренерка.

І запропонувала зробити щось подібне кожному з присутніх – тут учасники зустрічі запали в гарячу дискусію. Одне з питань, яке обговрювали з особливим запалом, стосувалося стереотипу ненависті феміністок до чоловіків і їх "дзеркального" пригноблення. 

"Фемінізм – це вивільнення з пригноблення, а не пригноблення інших. Фемінізм – це не вивищення одних над іншими, це горизонтальна система солідарності", – зауважила тренерка.

Сучасний феміністичний рух розглядає також і ситуації пригноблення жінок жінками, і пригноблення чоловіків. Однак це не дозволяє чоловікам використовувати вислів: "Я – фемініст". Оскільки чоловіки продовжують залишатися домінантною групою, розтлумачила тренерка. Відтак чоловіки можуть бути лише профеміністами.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: