fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Колишнього власника Городенківського цукрозаводу екстрадували до України через звинувачення у шахрайстві на 800 млн грн

Колишнього власника Городенківського цукрозаводу екстрадували до України через звинувачення у шахрайстві на 800 млн грн

Суспільство 11:59, 06.11, 2018

Швейцарія видала Україні громадянина, якого розшукували за вчинення шахрайства в особливо великих розмірах, що спричинило матеріальних збитків на загальну суму 799 млн 300 тис. грн.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав заступник генерального прокурора України Евгеній Єнін. За інформацією видання СТИК, мова йде про колишнього співвласника агрохолдингу "Мрія" Миколу Гуту.

Нагадаємо, що у 2014 році один з найбільших агрохолдингів України оголосив дефолт, а його власники зникли зі значною сумою грошей. У січні 2015 року Міністерство внутрішніх справ оголосило Миколу Гуту в розшук.

1

За інформацією, оприлюдненою народним депутатом і радником міністра внутрішніх справ Антоном Геращенком, агрохолдинг "Мрія" та його генеральний директор М. Гута до серпня 2014 року мали перед українськими та іноземними кредиторами фінансові зобов’язання в обсязі 1,3 млрд дол.

За даними розслідування DW, багато що вказує на те, що частина цих коштів могла бути використана для будівництва розкішного маєтку Villa Glory у Баварії, який цього року Гута вирішив продати. Вілла стала одним із найдорожчих об’єктів нерухомості, які протягом останніх років з’являлися на німецькому ринку нерухомості.

Довідково:

Городенківський цукровий завод, який випустив свою першу продукцію ще у 1926 році і на сьогодні залишився єдиним заводом в області такого профілю, у 2010 року отримав нового інвестора – агрохолдинг "Мрія".

28 жовтня 2010 року завод відновив випуск продукції після тривалого (з 2007 року) простою. Однак вже наступного 2011 року сезон цукроваріння було перервано та залишок сировини вивезено на цукрозавод в місті Бучач Тернопільської області.

Власники заводу мотивували це економічною недоцільністю переробки буряка в Городенці.

ПАТ "Універсал Банк" в 2013 році надав кредит TOB "Цукровий Завод Городенка" в сумі 14,4 млн доларів та прийняв в якості забезпечення по кредиту майно цукрового заводу. Жодних коштів із цієї суми не було вкладено у ремонт заводу та підготовку його до роботи.

У серпні 2014 року агрохолдинг "Мрія" не зміг розрахуватися з кредиторами і оголосив технічний дефолт. У результаті цього майно цукрозаводу перейшло у власність ТОВ "Аракс Холдінгс".

Завод не працює до цього часу і постійно перебуває під загрозою порізки на металобрухт.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: