fbpx

Комісія не змогла визначитися з пам’ятником Андрію Мельнику в Івано-Франківську

Суспільство 20:27, 12.02, 2016

У п'ятницю, 12 лютого, в Івано-Франківську провели конкурс, щоб обрати пам'ятник, який встановлять Андрію Мельнику – полковнику армії УНР, військовому та політичному діячу.

Монумент планують розташувати на вулиці Академіка Сахарова навпроти вулиці Мельника.
Комісія, до складу якої увійшли архітектори та художники міста, на чолі з міським головою Русланом Марцінківим, розглянула три заявки.

Перший проект підготував авторський колектив скульптора Ігоря Семака та архітектора Євгена Шатирка, пише Репортер. Вони також є авторами пам’ятника Євгену Коновальцю. Дует запропонув встановити напівфігуру Мельника на постаменті. Загальна висота майже чотири метри, а зробити її пропонують з бронзи та граніту. Вартуватиме це місту до мільйона гривень.

"Ми хочемо зобразити Мельника у розквіті сил, одягненого у воєнну форму. В лівій руці він тримає гілку калини як символ України", – розповів Ігор Семак.

Другий варіант пам’ятника підготували скульптор Петро Антип та архітектор Ренсо Боателлі. Вони зобразили Мельника як філософа та мислителя, що дивиться вперед з надією, людину "з шовку і сталі" як про нього писав Євген Маланюк.

Виконати монумент пропонують у сіро-білих тонах, а позаду самого пам’ятника розташувати скляну пам’ятну дошку. Монумент матиме до трьох метрів у висоту та, за словами авторів, ідеально впишеться в урбаністичну атмосферу міста. Такий пам’ятник встановити буде найдорожче – три мільйони 60 тисяч гривень. 

Третій проект підготував франківський скульптор Володимир Кіндратюк. Він зобразив Мельника у військовому однострої, матеріал – граніт. Автор не співпрацював з архітектором. Він повідомив, що на сам монумент треба близько 300 тисяч гривень, вартість облаштування не підраховував.

Після півгодинного обговорення за закритими дверима комісія вирішила, що поки не може обрати найкращий макет пам’ятника. У членів комісії виникли суперечки щодо архітектурного рішення у всіх трьох об’єктах. Також вони порадили авторам врахувати проблеми з освітленням.

Врешті скульпторів та архітекторів попросили доопрацювати свої ідеї та підготувати їх до другого туру конкурсу.

Довідка: Андрій Атанасович Мельник – один з найближчих соратників Євгена Коновальця. Організатор формації Січових Стрільців у Києві, один з організаторів УВО. З 1938  голова Проводу ОУН; в’язень німецьких концтаборів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: