fbpx

Комунальні підприємства облради відмовляються бути публічними, – антикорупціонери

Суспільство 13:33, 24.10, 2018

Сім з дев’яти комунальних підприємств Івано-Франківської обласної ради не виконують жодної норми щодо публічності та підзвітності на виконання законодавства.

Про це заявили на прес-конференції активісти "Антикорупційної платформи".

"Склалася критична ситуація в обласній раді. Якщо ви захочете отримати інформацію про комунальні підприємства, то ви її ніде не знайдете. З 9 комунальних підприємств обласної ради лише два частково публікують інформацію про діяльність. Про решту підприємств інформація відсутня. Якусь інформацію про них можна знайти хіба у рішеннях обласної ради про звіти керівників комунальних підприємств, і то, там тільки текст проекту рішення, а самих звітів нема", – сказав експерт Інституту політичної освіти Тарас Случик.

За його словами, лише два комунальні підприємства – "Івано-Франківськоблагроліс" та "Комунальне підприємство з експлуатації майна" – зареєстровані на www.spending.gov.ua.

Однак жодне підприємство не оприлюднює інформації про:

– принципи формування і розмір винагород керівників комунальних підприємств;

– проведення зовнішнього незалежного  аудиту  консолідованої фінансової звітності за минулий рік;

– реєстр боргових зобов’язань у машиночитному форматі.

В Івано-Франківській міській раді, каже Случик, ситуація набагато краща – всі підприємства виконують якісь норми закону.

До прикладу, 6 з 13 підприємств оприлюднили копії фінансових звітів за минулий рік, чотири – створили кабінет користувача і регулярно звітують на www.spending.gov.ua, три – оприлюднили річні звіти керівника та наглядової ради.

Два місяці тому експерти "Антикорупційної платформи" направили голові Івано-Франківської обласної ради Олександрові Сичу лист з проханням прийняти рішення "Про порядок оприлюднення інформації про діяльність комунальних підприємств обласної ради". Втім апарат обласної ради не вносить проект рішення на сесію ради. Тарас Случик сподівається, що їхнє дослідження підштовхне обласну раду до прийняття такого рішення.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: