fbpx

Кошти з прем'єри "Оскар і Рожева Пані" підуть на паліативну допомогу дітям, – Ірма Вітовська

Суспільство 15:40, 20.09, 2015

Благодійний театральний проект "Оскар і Рожева Пані", який ставлять у Івано-Франківському обласному муздрамтеатрі, не лише підніме тему онкохворих дітей, а й допоможе зібрати кошти для допомоги цим дітям на останньому етапі життя.

Про це у Фейсбук повідомила акторка і волонтерка з Франківська Ірма Вітовська. 

1

Ініціаторка проекту та виконавиця головної ролі Рожевої Пані Ірма Вітовська, гурт "Океан Ельзи", режисер Ростислав Держипільський, художник Андрій Ярмоленко, хореограф Ольга Семьошкіна об’єднали зусилля в роботі над благодійним театральним проектом "Оскар і Рожева Пані" за мотивами всесвітньовідомого роману класика сучасної світової літератури Еріка-Еммануеля Шмітта. 

Мета проекту – привернути увагу українського суспільства до надсерйозної соціальної проблеми доступності паліативної допомоги для тяжкохворих українських дітей.

У проекті, який реалізується за підтримки Фонду "Відродження", також беруть участь учні Івано-Франківської театральної студії Влад Балюк та Марко Кирильчук, президент благодійного фонду "Мати Тереза", засновниця івано-франківського хоспісу Людмила Андріїшин

Репетиції театральної постановки останні два місяці проходили в Івано-Франківську.

"Оскар і Рожева Пані" (Oscar et la dame rose) – це тринадцять щемливих листів безнадійно хворого хлопчика Оскара до Бога. У своїх посланнях приречений малюк благає Всевишнього про милосердя, про радість хоча би в останні дні життя, про гармонію та любов у цілому світі. Посередником поміж Богом та людьми для Оскара стає дивовижна жінка. Колись вона виступала на цирковій арені у ролі боксера, тепер  сестра милосердя. Це і є Рожева Пані. Чуйна та духовна людина.

Монологи Оскара, адресовані Богу, та діалоги Оскара з Рожевою Пані складають внутрішній сюжет емоційної та катарсисної книги Еріка-Еммануеля Шмітта, яку сам автор визначив як роман. Твір вперше опубліковано 2002 року, і він відразу здобув мільйони шанувальників у світі. 2009-го книга була видана українською мовою.

Цієї осені – вперше – на теренах світового театру, а саме на українській сцені "Оскар і Рожева Пані" відійде від звичних форматів моновистави та вистави-дуету. Нова українська сценічна версія на основі "Оскара" запропонує глядачам поліфонічну та багатофігурну театральну композицію. В сценічній практиці світового театру – вперше – саме в українській версії "Оскар" буде співіснувати на межі двох світів: документального та анімаційного.

Також – вперше – у майбутній виставі задіяні як професіонали сцени, так і дебютанти – діти. Саме їм, маленьким акторам, доведеться прожити найскладніші миттєвості випробувань, мрій та надій в образах Оскара, Пеггі Блю, інших героїв. Очима Оскара український глядач побачить його "юність", перше кохання, подружнє життя, кризу середнього віку, а також його старість і очікування близької смерті. Адже за порадою Рожевої Пані приречена дитина переживає кожен день, який їй лишився на цьому світі, – як десять літ. Оскар таким чином "проживе" на сцені 110 ілюзорних років.

Мета благодійного театрального проекту – дати імпульс українському суспільству до реального усвідомлення гірких проблем дітей, які так само, як і шміттівський хлопчик, тяжко переживають кожен свій день.

Майбутня вистава має стати поштовхом не лише для творчої, але й для суспільної дискусії з приводу розвитку паліативної допомоги дітям, необхідності створення спеціальних виїзних бригад для надання паліативної допомоги на дому та забезпечення усіх маленьких пацієнтів необхідними медичними препаратами.

Згідно з офіційними даними, щороку майже 17 тисяч українських дітей потребує паліативної допомоги, а також потребує нашого співчуття. Сьогодні більшість маленьких пацієнтів дітей з гострими захворюваннями найчастіше помирають або вдома без якісної паліативної допомоги та належного знеболення, або в реанімаційних відділеннях – відірвані від родини.

"Проблема доступу до якісної паліативної допомоги в Україні не визнана на національному рівні, не забезпечена на регіональному рівні. Відсутність системи дитячої паліативної допомоги призводить до того, що більшість важкохворих діток не виходить з дому все своє життя, а батьки, прив’язані до хворої дитини, змушені вирішувати всі свої проблеми самостійно. Місія благодійного театрального проекту "Оскар і Рожева Пані" – створення в Україні повноцінної системи паліативної допомоги для дітей",  пояснює Ксенія Шаповал, менеджер напрямку наркополітики, програмної ініціативи "Громадське Здоров’я" Фонду "Відродження".

Прем’єра "Оскара і Рожевої Пані" відбудеться 11 жовтня 2015 року у Київському Національному театрі оперети. На виставу запрошений автор, всесвітньо відомий письменник Ерік-Еммануель Шмітт.

Відтак міжнародний театральний благодійний арт-проект "Оскар і Рожева Пані"  прем’єрні вистави з подальшим суспільним обговоренням проблем паліативної допомоги – пройдуть українськими містами. В Івано-Франківську ця вистава відкриє осінній сезон обласного драмтеатру.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: