fbpx

Дві третини українців лікуються "по телевізору": МОЗ хоче обмежити рекламу ліків

Здоров'я 19:49, 16.05, 2018

МОЗ розробило новий законопроект про рекламу лікарських засобів.

У способі та подачі реклами лікарських засобів Україна дуже відстає від країн Заходу, де є чіткі правила та норми, які дозволяють розповсюджувати рекламу ліків, уважає міністр охорони здоровя Уляна Супрун. Це небо і земля у порівнянні з українським ринком реклами ліків, який є дуже хаотичним та неконтрольованим, що лишає багато простору для маніпуляції про препарат та його властивості.

Понад 50% від усього ринку спожитих ліків у 2017 році становлять ліки без доведеної клінічної ефективності. 

З 10 найпопулярніших препаратів, які найбільше купували українські пацієнти у минулому році, лише 3 є препаратами, які належать до категорії основних лікарських засобів. Усі інші – симптоматичні та супутні препарати або ж такі, що не мають достатньої бази ефективності.

При цьому, за статистикою, кожен другий пацієнт відмовляється від справді необхідного лікування або відкладає його через брак коштів.

За даними Нацради з питань телебачення та радіомовлення, від 30% до 50% загальної кількості реклами на українському телебаченні – реклама лікарських препаратів та медичних виробів. Вже не кажучи про інші канали реклами, як-то вивіски в метро, друкованих виданнях, інтернеті.

Реклама також підживлює й таке явище, як "лікування по телевізору" та google-терапію. Майже 69% українців займаються самолікуванням, не звертаючись за допомогою до лікарів. Наслідки, на жаль, часто є непоправними для здоров’я.

"Нині в Україні ринок реклами регулюють майже 10 різних законних та підзаконних актів, натомість на практиці вони не працюють. На наше переконання, це відбувається через те, що відсутній належний контроль – адже виявлення порушень та накладання штрафних санкцій розпорошені між різними державними органами влади, а МОЗ взагалі за законом викинуто з цього процесу.

Тому наша команда розробила законопроект, який має встановити чіткий
контроль за змістом реклами ліків. Головна мета – уникнути маніпулювання інформацією про препарат та його властивості, а також гармонізувати чинне законодавство з нормами ЄС", – повідомила на своїй сторінці у мережі міністр охорони здоров’я. 

Уляна Супрун перерахувала кілька основних пунктів законопроекту:

– Обмеження змісту реклами відповідно до директив ЄС:

заборона реклами цілительства та нетрадиційної медицини;
заборона залучення до реклами конкретного препарату відомих людей, акторів, що зображають медпрацівників;
заборона інформації, що ліки призначені виключно для лікування дітей;
зміст реклами має відповідати інструкції про застосування лікарського засобу.

– Законопроектом передбачено чітке визначення фахових медичних видань, де дозволена реклама ліків, не передбачених законом, а також розробка та затвердження Урядом окремого Порядку реклами лікарських засобів, спрямована на медичних та фармацевтичних працівників.

– За МОЗ закріплюються функції контролю та моніторингу. Встановлюються чіткі штрафні санкції до телерадіоорганізацій за рекламу лікарських засобів з порушенням законодавства. Такі санкції надається право застосовувати Нацраді з телебачення і радіомовлення – у розмірі 5% від ліцензійного збору за 1 порушення, Держпродспоживслужбі, Антимонопольному комітету.

З повним текстом законопроекту можна ознайомитися тут. МОЗ приймає відгуки та доповнення. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: