fbpx

Лісники запевняють, що відновлюють все, що рубають: облрада вирішила перевірити

Суспільство 18:34, 27.04, 2016

На засіданні постійної депутатської з питань екології та раціонального природокористування Івано-Франківської обласної ради заслухали представників лісового господарства, деревообробників і вирішили перевірити законність вирубок лісу на Прикарпатті.

Як повідомив начальник Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства Олексій Голубчак, державні лісгоспи господарюють на 75% лісів області. Минулого року держлісгоспи вирубали 995 тис. куб. м деревини, що становить 35% від її приросту. Для порівняння: у Чернівецькій області минулого року вирубали лісу 73% від приросту, на Закарпатті – 75%. 

Цього року Україна експортувала 860 тис. куб. м деревини, прикарпатські лісгоспи  4869 куб. м, з яких 3128 куб. м – сосна.

"Тобто ми дотримуємося законодавства, – запевняє Голубчак. – Все, що ми рубаємо, ми відновлюємо. Ми платимо 172 грн податку з кожного кубометра деревини. Так, минулого року ми сплатили 117 млн грн. податку. Усі закупівлі проподимо в системі ProZorro".

За його словами, Франківщина  "смерекова область", тут росте 54% смереки всієї України. А смерека зараз хворіє і всихає, не тільки в Україні  по всій Європі, і треба виробляти механізм для боротьби з цією проблемою. Наразі головним механізмом є санітарні рубки. 

Голова Асоціації деревообробних підприємств Західної України Ігор Соболевський запропонував створити комісію з фахівців галузі, депутатів, громадських активістів, аби вивчити проблеми лісового господарства області. 

"Кожен наш підприємець платить приблизно 400 тис. податків у рік. Ми розуміємо, що таке гори, що таке екологія. В нас всихає смерека, і з цією проблемою треба щось робити. Є ще багато проблем: вітроломи, ніхто не прибирає ліси, через заборону вирубки у високогір'ї і т. д. Деревообробка годує прикарпатців: дає роботу, податки. Не можна з цим бавитися у заборони…"

Депутат обласної ради Іван Приймак відзначив, що ніхто не заперечує проти санітарних рубок.

"В області є 635 тис. га лісів, а офіційно зафіксовано самовільної рубки всього 622 кубометри. Виходить, на тисячу гектарів незаконно рубають 1 кубометр. Є запитання? Є. За ці 622 куби притягнуто до відповідальності 525 людей. Це як, вони новорічні ялинки рубали чи що? Треба цей напрямок вивчати, також незрозуміло, де все-таки той ліс-кругляк, який є на митниці",  міркує Приймак.

Голова екологічної комісії Михайло Якимчук підсумував дискусію. Якимчук запропонував комісії створити робочу експертну групу, яка вивчить ситуацію з вирубкою лісу на Прикарпатті. Члени комісії підтримали рішення. Екологічній інспекції депутати доручили підготувати інформацію про шкоду від незаконної рубки в області. Управління лісового господарства має підготувати проект програми підтримки лісів Прикарпаття. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: