fbpx

Література, музика, мистецтво: в Івано-Франківську відкриється Підземний Перехід "Ваґабундо"

Культура 14:38, 08.02, 2019

Перший Підземний Перехід "Ваґабундо" відчинить свої двері відвідувачам в Івано-Франківську 15 лютого. Мистецький простір заснували Юрій Андрухович, Ростислав Шпук та Олександр Ковтун.

Співзасновники кажуть, що в місті склалася традиція, коли на мистецькі чи літературні акції ходять одні й ті ж люди, і тому у цьому місці хочуть "розмити кордони" між представниками різних течій.

"Цей Підземний Перехід самопроголошений, всупереч генплану міста. І це самопроголошення не народне у тому сенсі, в якому прийнято. Сенс у тому, що ви можете зайти з центру міста, а вийти на Пасічній або на БАМі. На зміну свідомості має впливати те, що буде тут відбуватися",  сказав Ростислав Шпук.

Співзасновники наголошують, що це приватна ініціатива.

"Це місце – це приватна ініціатива, сюди вкладені приватні гроші. У той же час ми його хочемо зробити публічним для франківців та гостей нашого міста, які зможуть привозити сюди цікаві, незвичайні, особливі мистецькі проекти. Це може бути поезія, маленький театр, відео, візуальне мистецтво", – зазначив Юрій Андрухович.

Мрія про відкриття новітнього арт-простору тягнеться ще з 2007 року, коли співзасновники знайшли перші кошти на викуп приміщення.

"Не минуло й 12 років, коли ми можемо це нарешті реалізовувати",  іронізував Андрухович.

Активні роботи велися лише протягом останніх двох місяців. Назву вибрали з ранньої творчості Андруховича. Ще у 1987 році він вигадав мандрівний "Цирк Ваґабундо" – віршований цикл творів. Він з’являвся періодично і в пізнішій творчості. А назвати так простір запропонувала дружина – Ніна.

"Це якась така метафізична субстанція, яка зі століття в століття, з містечка в містечко, з ярмарку на ярмарок мандрує, кочує, перевалює в Галичині і в Центральній Європі. Там змінюються династії, але суть залишається суттю – це своєрідна мистецька альтернатива. Це намагання знаходити містичне, магічне у нашому буденному, на перший погляд, нудному і малоцікавому, а переважно дуже сумному житті",  пояснив Андрухович.

В основі логотипу "Ваґабундо" – перевернута книга, яка нагадує шатро, та перевернутий знак запитання.

Основний колір простору – сірий, адже на ньому поціновувачі зможуть розглядати твори мистецтва. В оздобленні теж вирішили зробити все навпаки – використали зовнішню "фасадність". Тобто стіни виконані у техніці, яку застосовують на фасадах будівель.  

Тут функціонуватиме Центр сучасного мистецтва, ініціатори якого перемістять свою діяльність з галереї ЧЕЧ.

"Ініціатива ЦСМ буде цього року співпрацювати з "Ваґабундо". Я думаю, що ця співпраця урізноманітнить культурне життя нашого міста",  сказав керівник ЦСМ Анатолій Звіжинський.

За словами митця Мирослава Яремака, за останній рік робота ЦСМ набула нових значень та розголосу по всій Україні:

"Ми собі набираємо права робити наступні проекти, які будуть мати значення скоріше у форматі експансії. Поки що ми будемо намагатися надихнути і наповнити своєю діяльністю. Це буде частка з усього, що тут буде відбуватися",  додав Яремак. 

З 15 лютого Підземний Перехід "Ваґабундо" розпочинає свою діяльність. Вже починаючи з 18 год. тут буде "вечір відкритих дверей". Відвідувачі зможуть підходити у будь-який час.

Митці готують на відкриття виставку плакатів, які поки у процесі створення. На базі галереї ЧЕЧ наразі художники, письменники, журналісти мають змогу долучитися та створити власні "експонати" до виставки.

Юрій Андрухович розповів, що відкриття "Ваґабундо" відбудеться за участі представників "Станіславського феномену": Тараса Прохаська, Юрія Іздрика, Володимира Єшкілєва. Запрошені також співачка, актриса, художниця, дослідниця народної пісні Уляна Горбачевська і джазовий контрабасист Марк Токар. Музично-візуальну частину готує VJ group Cube. Сподіваються також на участь франківських театралів на чолі з Ростиславом Держипільським.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: