fbpx

Люди "ВОЛІ" відновлюють криївку УПА у селі Пістинь

Політика 21:15, 08.09, 2015

Люди "ВОЛІ" відновлюють криївку УПА у селі Пістинь Косівського району. Там нещодавно місцеві жителі знайшли документи зі свідченням того, що проти окупантів боролися і вояки зі сходу України. На місці знахідки планують облаштувати патріотично-виховний табір для молоді "Тризуб".

Незважаючи на дощ, активісти партії "ВОЛЯ" активно працювали над відновленням історичної криївки у селі Пістинь. Спільними зусиллями вони хочуть завершити встановлення альтанки, облаштувати всередині криївку.

"Ми розуміємо, що звідси має початися відродження справжнього українського духу. Для нас є принциповою позицією долучатися до відновлення таких місць, де український народ зумів зберегти ВОЛЮ, незважаючи на те, що кругом уже були совіти, – розповідає член Івано-Франківської обласної Ради партії "ВОЛЯ" Тетяна Пришляк. – Ми приїхали сюди з нашими партійцями з усієї області, символічно, що відновлювати криївку допомагатимуть учасники АТО та внуки вояків УПА".

Слід сказати, що ініціатором пошуку архіву УПА в околицях села Пістинь став сільський голова Тарас Бейсюк. Про бідон з документами йому розказала хресна мати. Все своє життя жінка берегла цю інформацію в таємниці, вважала, що говорити про це ще не на часі.

"Без минулого у нас немає майбутнього. Наші діди проливали кров за незалежність України у лавах УПА, а сьогодні ми захищаємо свою Батьківщину на сході України. Історію УПА повинні знати наші діти,  переконаний кандидат на міського голову Яремче від партії "ВОЛЯ" Володимир Губарчук.  – Тема патріотизму для мене ніколи не була далекою, всі мої діди воювали в УПА, дід по татовій лінії єдиний, який залишився живий серед п’ятьох своїх братів, що загинули, воюючи за Батьківщину".

Місцева влада планує на місці знахідки організувати патріотично-виховний табір для молоді "Тризуб". Дітей зі школи навчатимуть історії рідного краю, наочно демонструватимуть, як вояки УПА виживали у лісах і горах.

"Ще тут хочемо зробити навіс, місце для відпочинку і навчань школярів. Плануємо вчити дітей історії визвольного руху та як розводити вогнище, розкладати намет, переправлятися через водойму,  продовжує активіст "ВОЛІ" у Косові Андрій Ониськів. – На Прикарпатті уже відновлено чимало бункерів, хочемо нашим прикладом показати, що у таких місцях можна проводити патріотичне виховання молоді".

Приїхав долучитися до відновлення пістинської криївки і активіст "ВОЛІ" з Яремче Андрій Марійчин, мати якого народилася в схожій криївці, її батьки були у лавах УПА.

"Я здивований, що цей бункер дуже схожий на той, де народилася моя мама у 50-му році. Її батьки принесли на четвертому дні життя у село на виховання майже чужим людям. Батьки лишили моїй матері лишень два листи-заповіти, дотепер вони зберігаються у родині,  розповідає Марійчин. – Тоді гинув цвіт української нації. Сьогодні ми маємо святий обов’язок відродити справжню історію вільної Украйни".

На Прикарпатті від часу незалежності було знайдено шість сховків із документами УПА, чотири з них у Косівському районі. Пістинський архів з-поміж інших зберігся найкраще.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: