fbpx

Люстрація провалилась: 80% судів очолили колишні керівники

Політика 09:26, 23.05, 2014

Прийнятий під тиском Євромайдану закон про відновлення довіри до судової системи не приніс результатів. Вибори керівництва судів дозволили повернутися у свої крісла 80% колишніх голів. Адвокати запевняють, що в установи повернулася і колишня атмосфера корупції.

Голова Верховного Суду (ВСУ) Ярослав Романюк 21 травня повідомив, що вибори нових голів завершилися практично в усіх судах: «На 80% колективи переобрали тих же голів судів, що були призначені за раніше діючою процедурою Вищою радою юстиції», пише "Капітал".

Голова Люстраційного комітету при Кабінеті Міністрів Єгор Соболєв зізнався, що запропоновані в законі механізми оновлення суддівської системи не спрацювали. Він упевнений, що судді, переобираючи собі керівництво, приймали рішення абсолютно свідомо, без тиску на них.

«Не було жодних порушень під час голосувань, судді показали, що не готові стати незалежними. Ми будемо піднімати питання нового набору суддівського корпусу на підставі відкритого конкурсу, що проводиться населенням», – говорить Соболєв.

Нагадаємо, прийнявши закон про судову реформу, Верховна Рада з 11 квітня звільнила від займаних посад усіх голів судів, їх заступників та секретарів судових палат. Судді шляхом таємного голосування повинні були обрати нове керівництво, яке раніше призначалося Вищою радою юстиції.

Адвокат Тетяна Монтян розповіла«Капіталу», що після прийняття закону і проведення виборів керівництва в судах не змінився ні стиль роботи, ні атмосфера.

«У судах і раніше все вирішують гроші, кажу як людина, яка постійно буває в таких місцях», – сказала Монтян.

Єдині помітні зміни відбулися в спеціалізованих судах. Так, у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ (ВСС) Андрія Солодкова змінив Борис Гулько, а у Вищому господарському суді (ВГС) головою був обраний Богдан Львів, який змінив на цій посаді Віктора Татькова. Але вибори тут проходили за активного тиску прихильників Євромайдану.

Вибори керівництва Вищого адміністративного суду (ВАС) досі не відбулися. Заплановані на понеділок, 19 травня, збори суддів було перенесено на невизначений термін. До цього вибори нового керівництва ВАС планувалося провести 17 квітня, але після протестів під стінами суду активістів руху «Правий сектор» збори довелося відкласти.

Нагадаємо, в Івано-Франківську вибори відбулися в усіх судах. З колишніх керівників на посаду повернувся лише голова Івано-Франківського міського суду Тарас Антоняк. В інших судах люстрація таки відбулася. Так, головою Апеляційного суду Івано-Франківської обалсті став Богдан Гриновецький, Господарський суд Івано-Франківської області очолила Марина Шіляк, керівником  Івано-Франківського окружного адміністративного суду стала Оксана Лучко.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: