fbpx

Майстри декоративно-ужиткового мистецтва Прикарпаття презентували виставку ікон. ВІДЕО

Культура 09:42, 22.06, 2018

Від акварельних фарб – до паростків пшениці. Ікони у різних техніках і стилях презентували майстри декоративно-ужиткового мистецтва Прикарпаття. Спільну виставку присвятили 1030-річчю хрещення Русі.

Вишивка нитками і бісером, різьба по дереву, малярство на склі, графіка і навіть соломоплетіння. Усе це поєднала сакральна тематика, йдеться в сюжеті ТРК "Вежа".

У такій досі малознаній техніці понад 40 років працює іванофранківець Роман Діда. За цей час він створив близько трьох десятків "солом’яних" картин. Лише одній із них, розповідає, в середньому, присвячує півтора року.

85 сантиметрів у ширину і понад півтора метра у висоту. Найбільша ікона на виставці сакрального мистецтва вишита руками майстрині Любові Стельмахович. На ній – друге пришестя Ісуса Христа. Два з половиною роки вишивальниця трудилася над своїм наразі головним шедевром. Його, розповідає, створила після 20 років творчого застою, у кризовий момент життя.

З тих пір Любов Стельмахович створила шість персональних виставок. А нині розділила експозиційний зал із колегами-митцями. У фактурному контрасті та водночас у духовному тандемі із нею виступив заслужений майстер народної творчості України Дмитро Сивак. Його ікони різьблені на дерев’яному "полотні" та оформлені у візантійському стилі. В іконописі майстер працює майже три десятиліття. І запевняє, це – більше, ніж візуальне мистецтво.

«Збірна» сакральна виставка об’єднала півтора десятка майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Прикарпаття.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: