fbpx

"Ткана Україна": майстрині з Прикарпаття представили традиції гуцульського ткацтва у столиці

Культура 13:59, 28.02, 2018

У Музеї Івана Гончара в Києві представили мистецький проект "Ткана Україна". Народні майстри, які зберігають традиції ткацтва, презентували ткане панно, що складається зі шматочків традиційного ткацтва регіону, який вони представляють. І дали майстер-класи.

У Музеї Івана Гончара презентували Всеукраїнський проект "Ткана Україна", присвячений популяризації та відродженню традиційних технік ткацтва.

Це підсумок роботи в різних куточках України з березня 2017 року. За цей час провели ряд експедицій в Чернівецьку, Івано-Франківську, Львівську, Закарпатську, Одеську, Кіровоградську та Київську області, здійснили відеозйомку навчальних майстер-класів з різних технік ручного ткацтва.

Одним із завдань проекту було створення тканого панно "Єдина Україна", на що куратору проекту – Алєксєєнко Дарині – виділили кошти гранту Президента України.

До створення панно долучилось 17 майстрів із 13 областей України. Прикарпаття представляли у майстер-класах відомі ткалі – Руслана Гончарук із села Яворів та Марія Василащук із села Шешори, що на Косівщині. 

Панно виконано у вигляді карти України, кожна область якої зіткана в техніці, притаманній для цієї території. Над створенням "кордону країни" (27 метрів стрічки) працювало понад 60 осіб.

Впродовж заходу транслювались відеосюжети, записані під час експедицій.

Проект довготривалий, в перспективі – залучення до його реалізації навчальних закладів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: