fbpx

Мобільний шпиталь ім. Пирогова шукає лікарів-добровольців у зону війни

Суспільство 14:07, 22.07, 2016

Сьогодні в Івано-Франківську презентували Перший добровольчий мобільний шпиталь (ПДМШ) ім. Миколи Пирогова.

"Чекаємо в батальйон добровольців – лікарів і прамедиків. Знаємо, що люди  наш найбільший скарб, найбільша цінність у зоні війни",  звернувся до всіх прикарпатців керівник та співзасновник ПДМШ Геннадій Друзенко. 

Він підкреслив, що робота в складі батальйону  впродовж місяця в зоні АТО, після чого проходить  ротація  дає медикам унікальний, цікавий і важливий досвід, якого вони не набудуть у цивільних установах. 

У шпиталь на час загострення бойових дій на Донбасі потрібні хірурги, анестезіологи, хірургічні операційні сестри, оскільки мобільний шпиталь ім. Пирогова спеціалізується не стільки на евакуації поранених із зони бойових дій, як на наданні невідкладної, в тому числі хірургічної, допомоги.

"Ми оперуємо,  підкреслив Геннадій Друзенко.  Спираємося на досвід Амосова, Пирогова, Шалімова і розвиваємо його в умовах сучасної війни. Для лікарів робота у батальйоні є шансом набути унікальний професійний досвід". 

За два роки на передовій лікарі батальйону провели понад 5 тисяч операцій, допомогу надали більш як 7 тис. поранених. 

"За той останній місяць, коли я працював у батальйоні, медики забезпечили понад 60 операцій",  розповів лікар-анестезіолог батальйону, калушанин Володимир Хвалковський. 

Геннадій Друзенко пояснив, що в час так званого затишшя батальйон надає допомогу мешканцям прифронтової смуги. Відтак не менш, аніж хірурги, в зоні АТО потрібні терапевти, невропатологи, травматологи та інші профільні спеціалісти. 

Міноборони спільно з Мінохорони здоров'я звернулося до головних лікарів областей з проханням забезпечити участь медиків у ПДМШ на умовах місячної ротації, повідомив начальник Департаменту охорони здоров'я ОДА Мирон Матейко. 

За словами головлікаря шпиталю, за час діяльності в складі ПДМШ працювало понад 200 медиків, парамедиків та допоміжного персоналу практично з усіх регіонів України. 

22 пироговці були відзначені державними нагородами, 77 – відзнаками Міністерства оборони України, 66 отримали статус учасників бойових дій.

Читайте також: Прикарпатські медики-добровольці отримали нагороди за участь в АТО

Тільки в період від 25 квітня по 23 липня 2016 року в районах проведення АТО (зона відповідальності ОТУ "Луганськ") загалом надавали медичну допомогу 50 добровольців ПДМШ ім. Миколи Пирогова, що підтверджує статус ПДМШ ім. Миколи Пирогова як найбільшого недержавного проекту з надання медичної допомоги в районах проведення АТО.

Разом із тим ПДМШ ім. Миколи Пирогова є спільним проектом МОЗ, МОН, Генштабу ЗСУ та Благодійного фонду "ПДМШ ім. Миколи Пирогова". Кінцева мета проекту  залучення цивільних медиків до надання медичної допомоги військовослужбовцям та цивільному населенню в районах проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

Більше про Добровольчий медичний шпиталь ім. Пирогова  на сайті. 

За офіційною інформацією керівника Центрального військово-медичного управління  начальника медичної служби Збройних Сил України, озвученою в інтерв’ю радіо "Свобода", наразі в районах проведення АТО у військових частинах бракує 45% медперсоналу. А після того, як завершиться п’ята хвиля демобілізації, некомплект медслужби ЗСУ становитиме 65%.

У більшості випадків допомога пироговців не обмежується медичною, добровольці стають для місцевого населення втіленням "великої України". 

"Наше майбутнє зараз твориться на Сході", – підкреслив Геннадій Друзенко. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: