fbpx

Медиків турбує зростання алергічних захворювань на Івано-Франківщині

Здоров'я 20:55, 01.10, 2018

Днями під головуванням директора департаменту охорони здоров’я Миколи Стовбана та голови постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Манолія Піцуряка відбулось засідання колегії профільного підрозділу Івано-Франківської облдержадміністрації.

Участь у колегії ОДА взяли керівники обласних, міських та районних закладів охорони здоров’я та спеціалісти профільного департаменту.

Під час колегії учасники розглянули питання діяльності дитячої алергологічної служби області, доповіла експерт ДОЗ ОДА з дитячої алергології Ірина Парандій. За словами фахівця, в Україні загалом і на Прикарпатті зокрема склалася винятково тривожна ситуація щодо зростання частоти алергічної патології.

Саме алергічні захворювання – поширена патологія в дитячому віці. За даними міжнародних епідеміологічних досліджень, ними хворіють від 25% до 30% дитячого населення. Кожні 10 років захворюваність на алергічні недуги збільшується удвічі.

В Україні, згідно з даними популяційних досліджень, атопічний дерматит діагностується в 7,6% дитячого населення, бронхіальна астма – в 5,8%, а показник захворюваності алергічним ринокон’юктивітом складає 4,86%.

“Найчастіше це пов’язується з недосконалістю лікарів первинної ланки, з низькою настороженістю з їхнього боку в напрямку алергопатології, недооцінкою лікарями впливу генетичних факторів та оточуючого середовища на розвиток алергічних недуг у дітей”, зазначила спеціаліст про ситуацію на Прикарпатті.

Обласний експерт говорить і про те, що вузькі спеціалісти з алергології та сучасні лабораторії більше зосереджені в обласних центрах, що є також проблемою для людей з віддалених сіл та районів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: