fbpx

Медики взяли участь у Всеукраїнській прощі

Суспільство 14:39, 23.06, 2014

21 червня відбулася II Всеукраїнська проща медичних працівників до храму Святого Пантелеймона у с. Шевченкове Галицького району Івано-Франківської області.

Сотні медиків з усіх куточків України прибули до найдревнішого у Галичині храму XII століття, щоб провести спільну молитву. Паломництво медичних працівників саме до храму Cвятого Пантелеймона є символічним, адже цей святий був лікарем і цілителем, його вважають покровителем і захисником медиків, – пише "Бріз".

Високопреосвященний Архієпископ Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин) відправив Архієрейську Святу Літургію за участю духовенства різних конфесій. Він наголосив, що професія медика є служінням ближньому і побажав, щоб Святий Пантелеймон був для лікарів та медсестер прикладом відданості та самопожертви.

«Ця святиня з такого древнього часу збережена Господом для нас, щоб ми сьогодні могли набратися сили духу для того, щоб допомагати людям. Дай Боже, щоб і надалі за опікою Святого Пантелеймона робилася ця велика справа – поєднання церкви і медицини. З давніх-давен над станом людини разом працювали як священнослужителі, так і медики. І ця спільна робота дає гарний результат. Нам усім потрібне Боже благословення. Ми знаємо, що багато знаних лікарів, світил медицини були релігійними. Багато з них мали свої приватні каплиці, у яких молилися перед важкими операціями. При лікарнях були каплиці, які ми сьогодні відновлюємо. Адже якщо поруч лікаря є священик – це дуже добре. Коли вони разом приходять до людини, досягається позитивний результат – оздоровлюються і душа, і тіло», – наголосив Митрополит Івано-Франківський Володимир.

Директор департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації Роман Мельник у свою чергу подякував Архієпископу та священикам за спільну плідну роботу:

«Я низько вклоняюся Владиці за ту роботу, яку він проводить. Я щиро дякую за капеланство, яке на сьогодні посіло гідне місце у наших медичних закладах. Я радий, що ми започаткували таку добру справу і маємо у кожній лікарні капелана».

Радник Міністра охорони здоров’я з питань співпраці з Всеукраїнською Радою церков і релігійних організацій Леся Брацюнь у своєму виступі зазначила, що ця проща є способом поглиблення співпраці церкви і держави задля духовного зростання медиків і гуманізації сфери охорони здоров’я.

«Єднання представників духовенства та медичних працівників відновлює духовне здоров’я людини і суспільства загалом», – наголосила вона.

Радник Міністра переказала медикам подяку від Олега Мусія за те, що вони самовіддано виконували і виконують свій професійний обов’язок в умовах неоголошеної війни.

Під час прощі відбулася спільна молитва за єдину соборну незалежну Україну, за мир у державі та за медичних працівників. Також демонструвався документальний фільм про роботу медиків-волонтерів під час Революції національної гідності, були оприлюднені свідчення про допомогу в умовах бойових дій. На завершення відбувся молебень, мирування і благословення в дорогу.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: