fbpx

Володимир Гаразд назвав долинський випуск програми "Інспектор. Міста" політичним замовленням

Політика 13:05, 03.02, 2018

Міський голова прикарпатського міста Долина Володимир Гаразд вбачає у зйомках програми "Ревізор. Міста" підтекст, пов'язаний із конфліктом та судовими справами мерії.

Мер Володимир Гаразд уважає, що місто Долина для зйомок телешоу "Інспектор. Міста" вибрали не випадково. І що метою зйомок була не об'єктивна "картинка". 

Нагадаємо, канал "1+1", на якому виходить програма, анонсував випуск з Долини як найрезонанснішу перевірку. 

Зокрема, у Долинській центральній лікарні виявили схему махінації з простроченими іноземними ліками. ВІДЕО

"Після першого приїзду столичних гастролерів розгублені медики та освітяни шукали "винуватих" у своїх середовищах. Версій щодо причетних було багато: ображені батьки, невдоволений звільненням працівник і т. п. Це все обростало слухами, ширилось все далі і далі.

Ми всі сподівались, що люди з камерами від поважного каналу справді продемонструють об’єктивність та неупередженість, вивчать всі за і проти, одним словом, працюватимуть за вищими стандартами світової журналістики. Однак за кілька днів стало зрозумілим, що агентів цікавить виключно одна людина у цьому місті, а вся їх робота була підпорядкована одній меті: знайти компромат на міського голову, а якщо ні, то змонтувати пізніше все так, аби в людей виникла глибока образа і стійке відчуття розчарування місцевою, а точніше, міською владою.

Вони мали заздалегідь добре продуманий сценарій та своїх агентів. Треба визнати, що вони "майстри своєї справи", із завданням впорались на всі 100%. Що не вдалося зазняти на камеру – пізніше було змонтовано, а що не вписувалось у запланований сценарій – було банально проігноровано та вирізано", – висловив свою точку зору Володимир Гаразд на публічній сторінці у Фейсбук.

Та виклав свої міркування щодо можливих замовників: 

"Матеріал такого рівня коштує величезних грошей: проживання і харчування у готелях та зйомник квартирах, транспортні засоби, дороге обладнання, високоякісні камери, зв'язок, таємні гроші для таємних агентів, оплата місцевих інформаторів, високі зарплати групі з близько двадцяти осіб. Масштаб видатків на такий проект є недосяжним для місцевих олігархів чи політиків – такі гроші водяться тільки в серйозних київських структурах, що мають серйозні плани та амбіції на майбутнє. 

Мета і завдання були іншими, політичними. Далекоглядними. То які ж справжні причини приїзду київського спецназу у Долину?

Для мене особисто на дану хвилю існує кілька версій цього замовлення. Але з них головна, на мою думку, це версія, пов’язана з діяльністю нашого найбільшого підприємства – Укрнафти".

Володимир Гаразд розповів, що в останні чотири роки у міської влади Долини і в нього особисто склалися непрості стосунки з київським керівництвом. Це пов’язано із суттєвим зростанням орендної плати за землю після переоцінки землі у Долині в 2014 році. Крім того, Долинська міська рада у 2015 році підняла також і ставку оренди для нафтогазовидобувних підприємств, проте під тиском київського начальства місцеві керівники відмовились підписувати договори оренди. Це стало початком судових процесів. 

"Цього року ми продовжили договори оренди на п’ять років зі ставкою 10% (була зменшена від максимальної 12%), однак Укрнафта знову відмовилась від підписання договорів. І ми змушені знову подавати до суду. Треба зазначити, що судитися з ними важко, оскільки власники цього підприємства мають цілу армію кмітливих юристів та необмежений ресурс для таких змагань.

Крім того, цього року з’явилась ще одна дуже конфліктна тема у наших стосунках: Укрнафта затіяла повернення використаних після нафтопромислу забруднених земель назад до міста. Це питання виявилось дуже болючим для нас, оскільки ми суттєво втрачаємо в доходах, а місто отримує загаджені продуктами багаторічної діяльності ділянки, на котрих розміщені колишні мережі та наявні законсервовані свердловини, що суттєво обмежують використання цих земель у близькому і далекому майбутньому. На цих землях нічого не побудуєш: ні завод, ні фабрику, ні будинок, ні сонячну станцію. Більше того, свердловини, що сягають кілометрових глибин, можуть у певний час активізуватись і бути джерелом небезпечного екологічного забруднення (не дай Бог), як це має місце у Бориславі. Саме це і стало основним спірним питанням із колишнім, а тепер уже і з новим керівництвом, котре хоче наполегливо "спихнути" нам забруднені землі", – пояснив мер.

На останній зустрічі з представникми "Укрнафти" восени минулого року Долинська мерія запропонувала розробити положення, котре би визначало порядок повернення забруднених площ із наступною їх рекультивацією та ліквідацією всіх споруд, що накладають обмеження в майбутній діяльності. Ті не погодилися. "Тиск в останні місяці значно посилився. Думаю, що ви розумієте, у які витрати може обійтися повернення земель назад до міста? Тому не виключено, що власники вирішили піти іншим (дешевшим) шляхом",  вважає Володимир Гаразд. 

ПАТ "Укрнафта" залишається підконтрольною менеджменту міноритарного акціонера в особі групи "Приват" (Коломойського). Ігорю Коломойському також належить канал "1+1". 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: