fbpx

Мешканці Снятинщини називають районну лікарню "трупарнею". ВІДЕО

Здоров'я 16:10, 18.02, 2016

У селі Стецева, що неподалік районного центу Снятина на Івано-Франківщині, люди скаржаться на хамську поведінку лікарів районної лікарні та хабарництво. Без нього не можна сподіватися бодай на першочергову медичну допомогу. Через таку халатність лікарів у райцентрі померла вже не одна людина. Проте родичі померлих і ті місцеві, які постраждали від лікарів, бояться навіть відкрито говорити про це.

Про це розповідають журналісти викривального проекту "Лікарські таємниціна телеканалі ZIK.

У селі Стецева люди не погодилися відверто розповідати журналістам про зловживання районних лікарів, адже бояться, що після цього медики можуть поквитатися з їхніми родичами та близькими. Проте все ж один місцевий погодився розповісти, як саме лікують малозабезпечених та небагатих українців у Снятинській районній лікарні.

"У народі Снятинську лікарню називають трупарнею. Туди їздять люди з довколишніх сіл, які, як правило, є незаможними та не мають можливості поїхати кудись у кращий заклад", – розповідає місцевий мешканець.

Чоловік переконує, що управи на районних лікарів немає, адже всюди панує панібратство. Відтак, і лікарі, і органи правопорядку та судочинства співпрацюють та прикривають один одного.

Така ж схема існує і під час влаштування на роботу в Снятинську лікарню. Щоб отримати посаду медсестри, потрібно заплатити 1,5 тисячі доларів, а щоб працювати санітаркою – 750 доларів.

Відповідно і пацієнтам тут створюють такі умови, що вони змушені платити за послуги лікарів, інакше їхні хвороби взагалі не помічатимуть.

"Якщо ти не платиш, то тебе не лікують, не звертають навіть на тебе уваги. Після цього ти розумієш, що вимушений дати хабара, інакше помреш. Лікар тобі не говорить, яку суму потрібно заплатити. Це тобі вже підказують самі пацієнти, які там лікуються. Вони розповідають, скільки й кому потрібно дати, а також які є суми за різні процедури", – додає місцевий.

Також чоловік розповів, що із Снятинської лікарні не так вже й просто перевестися в інший медичний заклад. Оскільки лікарі гальмують цей процес і навіть підробляють історію хвороби або ж взагалі не хочуть її видавати, пояснюючи це втратою документа.

Проте покарати та притягти до відповідальності безсовісних лікарів ніхто з місцевих не наважується. Люди бояться, що у випадку невідкладної екстреної допомоги ні вони, ні їхні рідні її не отримають.

Проте юристи наголошують, що таких лікарів все ж можна покарати. Так, згідно зі статтею 55 Кримінального Кодексу України медика можуть позбавити права обіймати відповідну посаду терміном від двох до п’яти років за невідповідну робочу поведінку.

"Є головний лікар, який виступає адміністративною особою. Саме він несе відповідальність за весь персонал та будь-які порушення у цій сфері. Я як адвокат рекомендую людям у подібних випадках звертатися безпосередньо до суду", – зазначила юрист Наталія Петрицин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: