fbpx

В Івано-Франківську "БАМ" тоне в дощових і каналізаційних стоках

Суспільство 11:59, 17.07, 2014

З десяток будинків у мікрорайоні "БАМ" в Івано-Франківську вже кілька місяців підтоплені дощовими й каналізаційними стоками. Мешканці потерпають від неприємного запаху та нашестя комарів.

Комунальники кажуть, що причиною накопичення стоків є загерметизовані дренажі: КП "Івано-Франківськводоекотехпром" перекрив витік дощових стоків у озерце, звідки вони потрапляють у річку Млинівка.

"Було протокольне доручення міського голови припинити витоки фекалій в дренажні системи. Буцімто у дренажні системи, які призначені для відводу стічних вод, щось попадає з наших підвалів, – розповідає інженер відділу експлуатації КП "ЄРЦ" Василь Скиданчук. – Нібито через цей дренаж попадають фекалії в озерце, а  потім в річку Млинівку. Хоча дренажна канава до річки не прочищена вже більше 30 років".

За його словами, санстанція відібрала аналізи води в озері і виявила там завищену кількість аміаку, що вказує, що фекалії справді потрапляють у воду.

"Якийсь час, справді, були витоки, але не наскільки масштабні, що могли забруднити те озеро. Проблема того озера і тієї річки в тому, що вода не циркулює, тому вона застоюється і гниє, – каже Скиданчук. – Ми провели на "БАМі" ремонти мережевих розгалужень, де повністю ліквідували ті каналізаційні витоки. Єдине, що є проблема по дворовій каналізаційній системі, яка застаріла морально і технічно. Вона часто забивається, і дощові стоки повертаються в підвал через дренаж".

Комунальники стверджують, що через загерметезовані дренажі не можуть викачати воду з підвалів.

"У будинку по вул. Мазепи, 167, корпус 5 фекалій ніколи не було. Але ми все одно там поміняли каналізацію, дворова там добра, а він затоплений чистою водою. Викачували ту воду двома насосами днів три, рівень просто не спадав. Якщо дренаж спустять – вода з підвалу зійде", – каже інженер КП "ЄРЦ".

До слова, ці роботи "ЄРЦ" зараховує до квартплати додатковою оплатою. Втім, води у підвалах не меншає. Люди нарікають, що долучалися до співфінансування ремонту мереж у підвалах. А тепер виявилося, що платили "за воду у підвалах", яка руйнує фундамент та смердить. 

Як розповідає директор КП "Івано-Франківсьводоекотехпром", екологічна інспекція неодноразово штрафувала підприємство за те, що у дощову каналізацію стікають не дренажні води, а фекалії з підвалів.

"Коли провели аналізи разом з екологічною інспекцією, виявили, що, дійсно, є забруднюючі речовини, які витікають через дренажну систему, тому вона була закрита. Ми дали пропозицію для департаменту, що треба зробити, скільки виділити коштів, щоб почистити ту канаву", – каже Саєвич.

Окрім того, "Івано-Франківськводоекотехпром" отримав припис з прокуратури з вимогою припинити витоки фекалій в дренажну систему.

Комунальники розповідають, що питання підтоплених підвалів у мікрорайоні "БАМ" неодноразово розглядали на нарадах у міськвиконкомі. Як стало відомо КУРСу, причиною прокурорського припису стало звернення депутата міської ради Юрія Солов’я. Депутат-підприємець поскаржився, що фекалії з підвалів через дренажну систему потрапляють в озеро біля його "Парк Готелю", що знаходиться приблизно за півтора кілометра від проблемних будинків. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: