fbpx

Міністерство освіти розпустило батьківські комітети в школах – що натомість?

Суспільство 19:20, 01.02, 2018

Відповідне розпорядження міністра освіти Лілії Гриневич приводить нормативну базу МОН у відповідність до норм нового Закону "Про освіту".

Міністр освіти та науки Лілія Гриневич прийняла розпорядження, відповідно до якого батьківські комітети у школах стали нелегетимними. Про це МОН повідомило у відповіді на запит громадського активіста Віталія Фурманюка – він оприлюднив відповіді міністерства на сторінці у соцмережі Фейсбук, повідомляє Главком. 

Згідно із наказом, розпорядження від 2 червня 2004 року № 440 "Про затвердження примірного положення про батьківські комітети (ради)" втрачає свою силу.

"Передбачаю, що багато педагогів та батьків критикуватимуть Лілію Михайлівну за це рішення, але я впевнений, що вона зробила важливий та сміливий крок у боротьбі з корупцією та порушеннями прав в закладах освіти. Бо саме рішеннями «батьківських комітетів» адміністрації закладів виправдовують збір необлікованих готівкових коштів, наймання охорони та навіть відрахування дітей із закладів", – написав активіст.

Власне із вступом в дію нового закону про освіту пов'язує скасування "старих" норм і підзаконних актів у МОН голова наглядової ради в ЗШЛ №23 Івано-Франківська Петро Хмельовський. За його словами, скасування батьківських комітетів не означає ліквідацю батьківського самоврядування в школах. У ЗУ "Про освіту" замість них передбачені "наглядові ради". 

Щоправда, зауважує Петро Хмельовський, немає підзаконних актів, які кажуть, хто і як має ці "наглядові ради" створювати.

"Якщо би ми вирішили створити такий громадський компонент і звернулися до дирекції школи чи в Департамент освіти міста, то нам би відмовили – саме тому, що наразі ще не визначили статус та особливості таких утворень",  пояснює Хмельовський. 

Теоретично, відзначає він, наглядові ради шкіл можуть дозволити створювати не лише батькам, а й органам державної влади, радам, виконкомам тощо. 

"Головна пересторога в тому, щоби громадське самоврядування в школах не стало підконтрольним політичним інтересам місцевих груп",  зазначає Петро Хмельовський. 

«Накази, що втратили чинність (№ 440 та 205), були складовою «старого» законодавства та за своєю правовою природою мали рекомендаційний характер і не містили жодних загальнообов’язкових норм. До того ж, повноважень у Міністерства на врегулювання питань діяльності (прав чи обов’язків) батьківського чи учнівського самоврядування немає. Закон України «Про освіту» однозначно визначає наявність органу батьківського самоврядування як одного з органів управління закладом.

Враховуючи, що вказаний Закон є рамковим і стосується всіх складників освіти, необхідна імплементація його положень. Зокрема, у новому Законі «Про загальну середню освіту» буде деталізовано порядок створення органу батьківського самоврядування та його відносин і взаємодії зі школою та її засновником (місцевими органами самоврядування).

Міністерство вже працює над написанням відповідного Закону та планує подати його на розгляд Верховної Ради цього року», — додатково повідомили в МОН. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: