fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Міністр освіти у Франківську передала в школу-ліцей приладдя для вивчення природничих предметів і подискутувала про духовність. ФОТО

Міністр освіти у Франківську передала в школу-ліцей приладдя для вивчення природничих предметів і подискутувала про духовність. ФОТО

Суспільство 11:47, 05.05, 2017

Сьогодні з офіційним візитом на Прикарпатті в рамках реалізації реформ в галузі освіти перебуває міністр Лілія Гриневич.

В супроводі начальників департаментів освіти ОДА та міськвиконкому Ліля Гриневич відвідала Івано-Франківський природничо-математичний ліцей. Ліцей першим з прикарпатських навчальних закладів отримав приладдя для спеціалізованого кабінету з біології та інше обладнання для вичення природничих предметів. 

Міністр у ліцеї оглянула кабінети хімії, інформаційних технологій та військовий. І поспілкувалася з вчителями та учнями. 

Учень 10 класу пожалівся міністру, що ЗНО потребує глибших знань, ніж дають на уроках. Лілія Гриневич визнала, що це порушення. "Погоджуюся, що це порушення, – відповіла міністр ліцеїсту.  Тому ми хочемо з 2018 року запровадити інтегровані навчальні курси, які би повністю відповідали програмі ЗНО".

У військовому кабінеті Гриневич обмінялася з учнями вітанням "Слава Україні!  Героям слава!". Міністр потрапила на урок, тема якого була  "занепад духовності". "Чи це тепер таке у Франківську?"  поцікавилася вона. Вчителька запелювала до учнів, і всі разом прийшли до висновку, що не зовсім. Викладачка наголосила, що духовність завжди була притаманна мешканцям Західної України, зважаючи на кількість храмів. "Ми молимося",  сказала вчителька.

"Духовність не завжди пов'язана з кількістю церков,  відреагувала Лілія Гриневич.  Її все життя треба виховувати в собі. Школа зараз напічкує дітей знаннями, а натомість має готувати до життя, має допомагати застановитися на тому, що таке добро і зло, навчити розрізняти. Ми не можемо закриватися ковпаком від світу…"

У кабінеті білогії міністр оглянула зразки навчального приладдя.

"Ми відвідали природничо-математичний ліцей, це одна з кращих шкіл, яка дає нам надзвичайно талановитих і якісно підготовлених випускників. І це є прообраз якраз тієї школи, яка дасть змогу поглиблено вивчати актуальні сьогодні предмети",  відзначила Гриневич.  

За її словами, зараз дуже важливо підтримати вивчення природничих предметів в українських школах: 

"На жаль, бачимо спадання інтересу до природничих наук. З кожним роком все менше випускників обирають на ЗНО природничі предмети. Значить, нам потрібно творити нове навчальне середовище. На це спрямована урядова програма закупівлі кабінетів з природничих предметів. Цього року на цю програму виділили по Україні 300 млн грн. Потрачені вже 4 млн грн тут, у Івано-Франківській області  закуплені 25 кабінетів. Минулого року також були виділені кошти  було закуплено 35 кабінетів з фізики, хімії та біології. Це є ті науки, які без постановки експериментів, без наглядної демонстрації, без цифрових технологій якісно опанувати неможливо". 

Серед предметів, які передані для навчального кабінету в ліцей,  учнівські мікроскопи та вчительський мікроскоп, який дозволяє транслювати зображення на мультимедійну дошку. А також цифровий контент для уроків фізики, який дозволить відтворювати експерименти і відео, влаштовувати експерименти та їх відеотрансляцію.

"Без цього неможливо створити цікавий процес навчання. Треба усвідомлювати, що зараз вчителі мають великий виклик у навчанні сучасних дітей, тому що ті користуються планшетами, інтернетом з раннього дитинства. Якщо процес навчання буде нудний, як ми це звикли в ХХ столітті, це знеохочує дітей до навчання і не дає їм реальних компетентностей для життя. Тому девіз нашої реформи: "перетворити школу, де напихають знаннями, на школу для життя, де навчають так, щоби ти став успішним, людиною, яка здатна себе самореалізувати у цьому світі в XXI столітті. Завдання складне, але сподіваюся, що разом із учителями та в першу чергу з керівниками навчальних закладів ми його реалізуємо", – підсумувала міністр. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: