fbpx

Всеволод Бажалук відкрив "Містику гуцульських зґардів"

Культура 13:40, 04.06, 2014

У фортечній галереї "Бастіон" ливарник Всеволод Бажалук презентував серію виробів "Містика гуцульських зґардів"

1В обласному центрі відкрилася виставка ливарних виробів Всеволода Бажалука "Містика гуцульських зґардів", або, як її називає сам автор, "Люди і боги". У ній представлено 15 виробів, кожен з яких має свою історію та свою поезію. Освітлення підібране до кожного окремо, що створює різної форми тіні. 

Зґарда – це архаїчна гуцульська шийна прикраса релігійного призначення. Всеволод Бажалук акцентує на захисній функції цього предмета:

"Кажуть, що "зґарда" походить від французького слова з коренем "зґард", що означає "захист руки" на шаблі чи рапірі, тобто те, що захищає. Я думаю, що дали цю назву прикрасам тому, що зґарда була кругла і перші прикраси були також круглі. Цікаво, що, окрім того, що це пішло від форми, це ще й означає захист. Це обереги, які існували як до християнства у гуцулів, так і після – лише з'явилось розп'яття, але значення залишилось те ж".

Технологія виробництва зґардів дещо відрізняється від традиційної гуцульської. За словами Бажалука, гуцули використовували глиняні форми, а він – воскові, які дають можливість більш деталізувати вироби. А процес створення прикрас

"…починається з ідеї. Я відштовхуюсь від гуцульських речей – автентичних, стародавніх (XVIII-ХІХ століття), того, що збереглося в музеях. Я надихаюсь саме ними. Далі малюю ескізи. Я не працюю таким способом, як гуцули. Вони лили в глиняну форму, я ж ллю сучасним методом, який дає мені більше свободи і можливість більш деталізувати вироби. Я вирізаю форму з воску, а тоді вже відливаю метал".

Ливарство Всеволод Бажалук опановує вже чотири роки, а до того був професійним фотографом. Проте митцем себе не вважає:

"Я не знаю, що таке митець. Я називаю це "творець", хоча дехто злиться і каже, що Господь Бог у нас тільки Творець. Але насправді в Біблії сказано, що Бог створив нас за своєю подобою, це якраз означає, що "не творців" немає". 

Виставка триватиме до 17 червня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: