fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Між учасниками Чорнобильського руху на Прикарпатті назрів конфлікт

Між учасниками Чорнобильського руху на Прикарпатті назрів конфлікт

18:14, 17.07, 2014

Члени Чорнобильського руху на Прикарпатті виступають проти так званої засновниці Руху Надії Кайдаш. Особливе обурення викликає книга напрацювань чорнобильців, яка вже давно мала би побачити світ, але з тих чи інших причин ніяк не вийде. В останній її варіант не включили напрацювання добре знаних на Прикарпатті чорнобильців, а історія Руху дещо змінена.

Про це мова йшла на нараді з представниками чорнобильських організацій в ОДА.

Представники чорнобильський організацій виступають проти Надії Кайдаш, яка є головою комітету з питань соціального захисту чорнобильців громадської ради при ОДА і називає себе засновницею Чорнобильського руху на Прикарпатті. Чорнобильці вимагають позбавити Надію Іванівну права називати себе лідером руху, приймати рішення від імені руху та підписувати документи з органами влади, які у деяких випадках позбавляють учасників руху звань і, відповідно, пільг.

Так, чорнобилець Микола Симчич ділиться, що у час, коли захист спільноти був потрібний чи не найбільше, він дізнався, що його позбавили звання ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС та скасували пільги. Це сталось у 2013 році, коли він був у лікарні:

"Основну роль у цьому зіграла пані Кайдаш. Вона була в комісії і виступила проти мене. У той час, коли я був у найбільшій небезпеці, лежав у лікарні, з мене зняли пільги. Тобто понад 20 років я був ліквідатором, пройшов усі перевірки, у тому числі й у Міністерстві у Києві, маю всі документи, і тут вольовим рішенням з мене знімають статус ліквідатора і т. д., бо комусь не сподобався", – розповідає Симчич.

За півроку боротьби Миколі Симчичу вдалося повернути свій статус, проте компенсацію за витрачений на відновлення справедливості час у повній мірі так і не повернули. І він у Чорнобильському русі на Прикарпатті такий не один.

Вже не перший рік йде мова про видавництво книги, у якій чорнобильці Прикарпаття хочуть описати історію обласного Руху. За їхніми словами, ініціативу перебрала Надія Кайдаш. Під її керівництвом із запропонованих творів виключили напрацювання чорнобильців-письменників Нестора Мартинця, Миколи Симчича та інших, які мали відповідати за це видання раніше.

"Ця жінка, Надія Кайдаш, зробила усе можливе, щоб ця книжка не вийшла. Проблема у тому, що текст є вже давно. Коли ми на початках пропонували, хто має бути в цій книжці, вона давала своїх людей, незважаючи на те, що багато чого пропустила. І коли ми в це втрутились, то побачили, що багатьох виключили в своїх інтересах.

Чорнобильський рух в нашій області започаткували люди з Калущини, а вона у книзі написала, що цей рух започаткували вони з чоловіком. А це вже історія. Її потім сокирою не викоріниш", – обурюється голова Івано-Франківської обласної організації "Спілка Чорнобиль" Нестор Мартинець.

 

 

Тож серед представників чорнобильських організацій на Прикарпатті у Надії Кайдаш підтримки нема.

Надія Іванівна до такого повороту подій була готова, але стверджує, що прийшла на нараду, щоб відстояти права чорнобильців, прописані в Законі України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". За її словами, чимало пунктів з цього закону не виконуються, зокрема, і щодо розміру пенсій ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

"Ми просимо, щоб були своєчасні пенсії. Згідно із Законом зараз пенсії чорнобильцям повинні бути 6-8 мінімальних заробітних плат. Вийшла така постанова, і її відразу ж "прикрили". Людям це не подобається. Вони повинні знати, в який час припиниться ця постанова, щоб потім не протестували", – розповідає Кайдаш.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: