fbpx

Міжнародні грантодавці перевірили, як у Франківську освоюють кошти. ФОТО

Суспільство 16:01, 05.06, 2018

Сьогодні до Івано-Франківська завітали представники міжнародних фінансових донорів, які дали кошти на реалізацію програми енергетичної модернізації бюджетних закладів.

Два роки тому Івано-Франківськ взявся реалізувати амбітну програму енергетичної модернізації бюджетних закладів. Спільно з НЕФКО місто комплексно утеплить понад 30 споруд. Загалом, програма включає у себе бюджетні, кредитні і грантові кошти. Останні, у розмірі 2,4 млн євро, нам надав Фонд Е5Р. Сьогодні до Івано-Франківська оглянути реалізацію проекту завітав її менеджер Андерс Лунд та керівник проекту Роні Нільсон.

Зараз експерти оцінюють проекти, до яких долучились, на території всієї України. Але до Івано-Франківська мають особливі емоції. Як зазначив пан Лунд, наше місто одне з найуспішніших у реалізації різноманітних грантових проектів. І зауважень до втілення саме цієї програми в нього нема. Також він наголосив, що іноземних фінансових донорів найбільше цікавлять різні соціальні та енергофективні проекти. Тут, зізнається він, Івано-Франківськ має величезний потенціал. Конкретно цей проект  енергетична модернізація – має у собі обидві складові. Адже, по-перше, охоплює соціальну сферу – садки, школи, лікарні, а по-друге, має на меті значно зменшити споживання енергоносіїв.

Йде до завершення комплексне утеплення 7 садків Івано-Франківська. Ще для 12 виготовляють проектно-кошторисну документацію. Загалом, у межах програми обстежили окремо кожен заклад. Десь замінюють вікна, десь двері, систему теплопостачання, утеплюють фасади, дахи, встановлюють ІТП. Зокрема, у садку №33 "Кристалик", який сьогодні оглянули іноземні гості, встановили ІТП, утеплили фасад, цоколь, залишилось замінити дощову систему. Схожі роботи виконали і в садку №4 "Калинова сопілка", який теж продемонстрували грантодавцям.

"Намагаємось індивідуально підходити до кожного закладу і виконувати ті роботи, які там потрібні. Дечого в межах програми зробити не можна, тому фінансуємо такі потреби додатково з міського бюджету, аби все зробити комплексно. Першочергово зосередились на садках. Однак не лише вони стануть теплішими. До другої черги також увійдуть школи та лікувальні заклади", – розповів міський голова Руслан Марцінків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: