fbpx

Мобілізація, підтримка армії та комуналка: у Франківську показали оголошення часів ЗУНР. ФОТО

Наша історія 15:33, 01.11, 2017

У Музеї визвольної боротьби в Івано-Франківську показали оголошення та плакати зі Станіславова та Коломиї 1918-1919 років, які відображають дух епохи Західноукраїнської Народної Республіки.

Сьогодні, 1 листопада, відзначається 99-та річниця Листопадового чину. З цієї нагоди у Музеї визвольної боротьби підібрали оголошення часів Західноукраїнської Народної Республіки. 

"Ми хотіли передати дух тієї епохи через призму оголошень, плакатів, які на той час з'являлися на вулицях міст Західної України, у тому числі нашого міста Станіславова та Коломиї. Це різноманітні військові звернення, звернення до цивільного населення, які можуть відобразити процеси будівництва Західноукраїнської Народної Республіки",  розповідає директор музею Ярослав Коретчук.

Серед експронатів є звернення до населення про надання допомоги майбутній Галицькій армії.

"Це своєрідне волонтерство тої епохи – заклики держави підтримати збройні сили, адже ЗУНР опинилася фактично у стані війни і оточена недружелюбними державами. Не можна було практично покладатися та розраховувати на допомогу країн Європи – тогочасної Антанти. Керівництво змушене було керуватися принципом "свій до свого по своє", – каже Коретчук.

Частина оголошень була написана кількома мовами, що свідчить про демократичність уряду ЗУНР, адже, окрім українців, велику частку населення становили поляки, євреї, звернення до яких друкувалося на їх рідних мовах.

1

Кілька оголошень розвісили на паркані музею. Показати громадськості більше експонатів не дозволили погодні умови, хоча адміністрація зазначає, що колекція значно більша. Значна її частина зберігається в обласному архіві, частина – з музейної колекції.

2

"Ми намагалися передати хоча би часткові відчуття того, як жили тодішні мешканці, як вони сприймали існування ЗУНР. Також перші кроки молодої держави – там є унікальні звернення до населення чистити свої хідники. Тобто незважаючи на те, що в той час тривала українсько-польська війна, місцева влада у Станіславові намагалася дбати про чистоту і порядок", – розповідає Ярослав Коретчук.

3

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: