fbpx

Мода на самотність: у світі дедалі більше людей зволікають зі створенням сім'ї. ВІДЕО

Стиль життя 16:02, 12.01, 2019

Люди насолоджуються перевагами одинацтва, однак не відкидають самої ідеї про щасливу родину.

Третина європейців обирає жити наодинці із собою, і щороку кількість тих, хто не бажає ні з ким ділити власне життя, лиш зростає. Вже найближчим часом одноосібних домогосподарств може стати стільки ж, скільки й сімейних, а одинаки вже почали змінювати політику та економіку, йдеться в сюжеті ТСН.

Співак Кирило називає себе щасливою людиною: "Я з радістю витрачаю час свого життя на спілкування з близькими, знайомлюся з новими людьми, у мене багато друзів. Звичайно, паралельно є романтичні стосунки з дівчатами".

Однак про них він говорити не любить – натомість подорожує, куховарить, має час на хобі. Забезпечує себе сам, живе із собакою, а самотності не відчуває: "Я дуже люблю життя. Потрібно жити для себе, тому що тільки тоді ти накопичиш той досвід, і тобі буде, що передати".

Одинаки, але не самотні – такий спосіб життя обирає кожен третій європеєць. Соціологи та психологи вже впевнено говорять про зміну суспільних цінностей.

"Особистісний контроль, потяг до індивідуалізації, особистісного розвитку, самореалізації – цих цінностей досягти легше, якщо в тебе окрема житлова площа, ти самостійно себе фінансово забезпечуєш", – каже психолог Наталія Ломоносова.

До цього людство йшло останнє півстоліття, а поштовхом стала так звана "жіноча революція" – відколи жінки отримали контроль над власним життям, сховатися за чоловіком перестало бути життєвою необхідністю.

"Жінка взяла під свій контроль власну сексуальність і дітонародження. Вона вирішує, коли та скільки їй народжувати", – каже фахівець.

Традиційна сім’я була потрібна для легшого виживання та зручніших умов зростання нащадків, але зараз такі аргументи вже відходять. За статистикою, у США 40% дітей народжені незаміжніми жінками. І вони почали впливати на політику – 23% голосів, які допомогли Бараку Обамі потрапити до Білого дому, віддали якраз одиначки.

Одноосібний стиль життя змінює й економіку: більше не треба готувати  напівфабрикати та доставка їжі дозволяють навіть не виходити з дому. На ринку нерухомості з’являється все більше квартир на одну людину – приміром, у Стокгольмі таких помешкань уже більше половини.

"Це вплив характеру місцевості на певний уклад життя",  вважає андролог Андрій Ситенко.

Саме клімат та брак сонця, на думку лікаря, роблять скандинавські країни лідерами за кількістю одинаків. Європейські дослідження свідчать: що південніше, то менше людей обирають самітництво.

"Сім’я важлива, тому що людина по своїй фізіології – не одинак, їй необхідне суспільство",  нагадує андролог.

Але зараз товариство легко знайти в соцмережах, а розвиток мобільних додатків дозволяє знайти компанію і сексуальних партнерів за кілька хвилин. Розвиток медицини і косметології подарували людям можливість продовжити молодість.

"Бажання отримати якомога більше нових вражень, емоцій, якомога більше зв’язків – люди прагнуть різноманіття. Перш ніж зустріти те саме справжнє кохання, з котрим створювати сім'ю і ростити нащадків",  пояснює Ломоносова.

Тож панікувати з приводу занепаду суспільства психолог не радить. Навпаки – люди, які беруть під контроль своє життя, мають більше шансів створити здорові сім’ї. Адже від самої такої ідеї ті, хто живуть соло, не відмовляються. Хоча й вікових обмежень для себе вже, як правило, не встановлюють. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: