fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Економіка
  • "Ми приречені на успіх", – економіст Андрій Новак у Франківську пропонував рецепти подолання економічної кризи

"Ми приречені на успіх", – економіст Андрій Новак у Франківську пропонував рецепти подолання економічної кризи

Економіка 16:29, 10.05, 2015

Коломиянин Андрій Новак, відомий економіст, політолог та громадський діяч, автор книги "Як підняти українську економіку" вважає, що Україна приречена на успіх.

Що саме забезпечить піднесення економіки і коли це станеться, Андрій Новак розповів КУРСу на 2Форумі партнерських міст" у Івано-Франківську.

"Рецепт подолання економічної кризи і взагалі покращення економічної ситуації в Україні  є. Українська економіка приречена на успіх, але тільки з того моменту, коли в Україні почне реалізовуватися економічна стратегія, по-науковому – "економічна модель розвитку". Це те головне, чого в нас немає і не було впродовж усіх років незалежності України. І саме це є причиною того, чому в нас постійні економічні кризи різної інтенсивності і характеру. То енергетична криза, то продовольча, то фінансова. А зараз уже фактично комплексна – гібридна, вкупі з інформаційною. Але це вже наслідки – курс держави, кризи. Першопричина проблем – відсутність економічної моделі", – каже економіст.

За словами Андрія Новака, кожен новий український уряд починає з твердження "наші папєрєдніки – дураки, ми робимо все по-своєму". Наступні вибори – новий уряд і знову те саме по колу. І так від каденції до каденції – рубається все з плеча, в тому числі позитивні речі.

Як тільки в Україні з’явиться економічна стратегія, яку виконують усі, незалежно від політичних кольорів, Україна буде приреченою на успіх, вважає відомий економіст. Причому на дуже швидкий успіх, на динамічний розвиток. Але так станеться лише тоді, коли Україна, подібно до того, як розвиваються всі без винятку успішні країни світу, почне реалізовувати власну економічну модель розвитку.

На переконання Новака, ця економічна модель має базуватися, по-перше, на законах економіки, які неможливо обійти і обманути. А по-друге, на конкретній комбінації наших переваг і ресурсів. У своїй книзі "Як підняти українську економіку", яка зараз вийшла п’ятим виданням, економіст запропонував для України "трифункціональну економічну модель".

"Ця модель укладена виходячи з того, що економіка будь-якої країни, в тому числі і вітчизняна, працює на взаємодії трьох основних функцій. Це функція виробництва, функція продажу і функція розподілу. Виробив – продав – розподілив – таким є вічний економічний колообіг. Був, є і буде завжди. В чому у нас проблема в Україні? Не виконується ні одна з цих трьох функцій. З року в рік ми все менше виробляємо, а все більше імпортуємо. Не треба бути науковцем, щоби розуміти, куди нас ця дорога доведе. В принципі, вже майже довела – мало що лишилося до повного економічного краху. Функція продажу: на нашому ринку превалює імпортний товар, а не вітчизняний. Функція розподілу: надзвичайно неефективно розподіляються ресурси, зокрема через бюджетну систему. От комплекс наших проблем, через які ми маємо сьогоднішню економічну ситуацію",  діагностує Новак. 

Експерт наполягає, що економікою треба займатися лише комплексно, в усіх трьох напрямках. Є певний алгоритм дій, який заставляє ці функції працювати ефективно – це і є економічна модель.

"Переконаний, що з будь-якого часу, коли Україна починає реалізовувати економічну модель власного розвитку – нехай не мою, нехай іншу, але продуману і збалансовану системну економічну модель,  з того моменту почнеться піднесення. У нас  надлишок ресурсів. Ми знаходимося в центрі Європи, а Європа – це центр світу. Тобто ми знаходимося в центрі центру. При наших ресурсах немає ніякого іншого варіанту, ніж динамічний розвиток".

Щодо вітчизняного політикуму економіст ні ілюзій, ні надій не має. Він вважає, що чинних політиків треба просто і спокійно усунути від влади, причому без революцій. Оскільки українці вже двічі пережили революційний досвід і побачили, що він нічого не дає, крім погіршення ситуації, ще й з трагічними наслідками. Треба йти еволюційним шляхом, переконаний Новак. В політиці еволюційний шлях – це вибори. А на виборах треба бути відповідальними, не реагувати більше на популізм, на чергову зміну кольорів і назв одних і тих самих персон. За словами Новака, всіх теперішніх політиків, усіх скопом, треба однією загальною мітлою вимітати з української влади. І приводити до влади вже політиків нового покоління.

Новак вважає, що якісний прорив у політикумі може відбутися вже на найближчих виборах  місцевих і дострокових парламентських, які, за його словами, неминучі. 

"Все це ми дуже швидко зробимо, бо живемо в 21 столітті, в якому динаміка життя набагато вища, ніж у столітті 20-му. Тому все в наших руках. Бажано, щоби ми пройшли зміни спокійно та виважено – через вибори. Вже без революцій. В такий спосіб ми швидко піднімемо Україну", – каже Новак.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: