fbpx

Минулого року на Прикарпатті виявили 78 випадків найзлоякіснішої пухлини меланоми

Суспільство 10:01, 22.04, 2016

Як повідомила головний лікар ОКДВД Іванна Цідило, близько 600 випадків раку шкіри було зареєстровано в Івано-Франківській області за 2015 рік. Серед них – 78 випадків меланоми, з яких – 37 чоловіків та 41 жінка.

Оскільки меланома – найбільш злоякісна пухлина, вона дуже швидко метастазується в органи і системи та призводить до летальних випадків серед людей у працездатному віці.

"Із усіх випадків раку шкіри 10%  це діагноз "меланома",  зауважив онколог Юрій Партикевич. – Також це захворювання займає перше місце щодо смертності серед усіх новоутворів шкіри і складає 85%. Переважно меланомою хворіють молоді люди віком 30-50 років. Часто бувають трагічні ситуації, коли невеликі утворення об’ємом до 1 сантиметра можуть привести до смерті пацієнта за 1 рік".

Також фахівці радять бути пильними щодо невусів на шкірі, так званих "родимок", та ухилятись від сонячної інсоляції, адже це може бути причиною переродження доброякісних утворень у злоякісні.

За словами завідувача кафедри дерматології та венерології ІФНМУ Олександра Александрука, якщо людина помітила, що родимка на тілі набуває незвичних ознак щодо кольору, поверхні, починає зростати або її розміри та форма стають нерівномірними, негайно потрібно звертатись до фахівця.

Медики попереджають жителів Прикарпаття, що рак шкіри не є вироком, він лікується, тільки треба його вчасно виявити. І нагадують, що  рання діагностика – успіх у лікуванні та якісне, повноцінне життя пацієнта.

Повідомляємо, що до Дня діагностики меланоми в спеціалізованих закладах області 22 квітня будуть проводитись безкоштовні обстеження на предмет виявлення новоутворів шкіри. Також цього року в проекті зголосились взяти участь і приватні заклади: медичний центр "Ефект", клініки "Медхауз" та "БРАСС. Здорова шкіра". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: