fbpx

Митрополит Симеон: Шкодую, що УПЦ МП 22 роки зомбувала людей

Суспільство 12:56, 22.12, 2018

Митрополит Вінницький і Барський Симеон, який перейшов з Московського патріархату в новостворену Православну церкву України, заявив, що УПЦ МП протягом 22 років "зомбувала людей".

Про це він заявив в інтерв'ю LIGA.net, пише НВ.

Відповідаючи на питання в інтерв'ю про те, як парафіяни відреагували на те, що тепер він служить від імені Православної церкви в Україні, митрополит сказав:

"Я тільки зараз багато чого зрозумів. Особливо коли 13 листопада президент запросив нас на зустріч, а замість цього в авральному порядку УПЦ МП зібрала синод і архієрейський собор".

Симеон відзначив, що тоді не підписав рішення цього собору, що вже тоді викликало велике обурення з боку ієрархії.

"А потім і нову хвилю інформаційної війни проти наших священиків і вірян. Я дуже шкодую про те, що 22 роки я, як і інші архієреї, – що ми зомбували наших людей. Говорили, що тільки ми правильні, а інші церковні структури неканонічні та безблагодатні, а діалог з ними неможливий",  додав він.

Митрополит підкреслив, що його позиція завжди полягала в тому, що в Україні повинна бути незалежна автокефальна церква.

"Насправді, я дуже болісно переносив церковне розділення. На кожному архієрейському зборі в Києві, на кожному соборі в Москві завжди піднімалося питання автокефалії. Я виступав там і говорив, що для єдності українського народу та для церковної єдності ми повинні мати в Україні свою церкву. Але всі рішення завжди зводилися до одного: зараз не час, не час і не час",  заявив Симеон.

Митрополит уточнив, що він вважав тоді  канонічна автокефалія повинна виходити від Москви.

"Ось коли Москва визнає автокефалію, це буде канонічно і правильно. Але останнє, що сказала на це Москва: ніколи. А потім пішло звернення президента, Верховної Ради і церковних структур до Вселенського патріарха, і він погодився розібратися і вилікувати цей багаторічний розкол. Не Москва, а Константинополь. Раз Константинополь прийняв таке рішення, я з ним погоджуюся. Що наші не погодилися – це їх право і в той же час дуже велика помилка",  сказав він.

15 грудня в Софії Київській пройшов Об'єднавчий собор, на якому таємним голосуванням був обраний предстоятель єдиної Православної церкви України. Ним став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній (Думенко). На Об'єднавчому соборі також затвердили статут церкви.

У Об'єднавчому соборі зі створення помісної церкви брали участь два представники УПЦ Московського патріархату  митрополит Вінницький і Барський Симеон і митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко).

Коментуючи участь своїх ієрархів у Соборі, Московський патріархат в Україні заявив, що обидва митрополити перейшли в розкол і в диптиху канонічних єпископів України вони більше не значаться.

Після цього Московський патріархат заявив про невизнання рішень, які були прийняті на Об'єднавчому соборі. Крім того, було прийнято рішення про зняття з посади двох ієрархів, які брали участь у Соборі,  митрополитів Симеона (Шостацького) і Олександра (Драбинка).

16 грудня під час служби в Спасо-Преображенському кафедральному соборі у Вінниці митрополит Симеон заявив про свій перехід з Московського патріархату в ПЦУ, а 19 грудня про аналогічне рішення оголосив митрополит Драбинко.

У РПЦ заявили, що учасники Об'єднавчого собору в Києві будуть стерті з історичної пам'яті церкви.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: