fbpx

На батьківщині Василя Стефаника відбулися урочистості з нагоди 146-ї річниці з дня його народження

Суспільство 17:05, 15.05, 2017

14 травня у селі Русів Снятинського району, на батьківщині видатного письменника Василя Стефаника, відбулися урочистості з нагоди відзначення 146-ї річниці від дня народження новеліста.

У святкуванні взяли участь представники влади, письменники та мешканці села Русів. Присутні взяли участь у поминальній панахиді, яку провів місцевий священнослужитель на могилі Василя Стефаника і його родичів.

Трьом переможцям премії імені Василя Стефаника в галузі літератури, мистецтва, архітектури та журналістики, яка є найвищою в області, уродженцям Снятинщини, вручили почесні відзнаки.

За словами заступника голови ОДА Ігоря Пасічняка, премія імені Василя Стефаника демонструє визнання багаторічної праці письменників на літературній ниві, відзначає твори, які стають духовними набутками українського народу, утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам'ять народу, його національну свідомість та самобутність, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

Зазначимо, що цього року кожна номінація була представлена претендентами на здобуття премії. 

Премію імені Василя Стефаника в галузі літератури присуджено:

– в номінації "Поезія" Попадюку Мирославу Петровичу – відомому на Снятинщині та Прикарпатті педагогу, поету і публіцисту, громадсько-просвітницькому діячу, редактору і видавцю, автору книги "Зоряна паморозь";

– в номінації "документальна і науково-критична література (естетика, літературознавство, мистецтвознавство, українознавство, художня публіцистика, критика, мемуаристика)" Габораку Мирославу Михайловичу – відомому досліднику, кандидату філологічних наук, лауреату обласної педагогічної премії імені Мирослава Стельмаховича та обласної краєзнавчої премії імені В. Полєка, автору книги "Назви гір і полонин Івано-Франківщини (Етимологічний словник-довідник)" (українознавство);

– в номінації "Проза" Захаруку Дмитру Васильовичу – педагогу, журналісту, публіцисту, громадсько-просвітницькому діячу, політику, автору книг "Осінні проліски" та "75. Вибране до ювілею";

– в номінації "Твори або роботи, що популяризують творчість Василя Стефаника і написані письменниками, котрі проживають за межами області" Гояну Яремі Петровичу – відомому письменнику, лауреату Національної премії України імені Тараса Шевченка, заслуженому діячу мистецтв України, автору книжки "Воскресіння Сонця". 

Читайте також: У Франківську прем'єру вистави "Вона – земля" побачив нащадок Стефаника.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: