fbpx

На День міста покажуть Франківськ, якого вже немає

Культура 17:50, 06.05, 2016

На мурах Палацу Потоцьких в Івано-Франківську завтра розгорнуть фотовиставку "Місто, якого немає..."

7-8 травня у Франківську представлять проект фотографів Дениса Трофімова та Юрія Бакая "Місто, якого немає…".

Експозиція першої частини проекту відбуватиметься на вулиці Шпитальній, 5 – на огорожі Палацу Потоцьких. Відкриття виставки  о 9:00 в суботу, 7 травня. 

Франківцям і гостям міста представлять фото Дениса Трофімова, які ілюструють руйнівні зміни міста протягом останніх 10 років.

Інсталяції Юрія Бакая доповнять проект і відкриють його другу частину у вересні. Тоді повномасштабно проект виставлять у залі Івано-Франківської обласної організації Національної спілки художників України.

Концепцію проекту обґрунтував архітектор Ігор Панчишин.

МІСТО, ЯКОГО НЕМАЄ…

Будь-яке старе місто – завше прекрасна тканина для різноманітних фотографічних вправ і насолоди для вправного ока. В будь-якій частині світу існують міста і містечка, що є прихистком для романтиків і ностальгуючих за старовиною фотографів. Особливо якщо тлін і обдертий тиньк чи напівзруйнований декор попередніх епох лише додає уяви і повертає нас в казковий час казок та ілюзій. Реставратори й історики, уважно спостерігаючи за процесом старіння і зникнення, намагаються зупинити плин часу і приблизити нам епохи, що багаті як на нові відкриття, так і на прогнозоване майбутнє. Однак важко зупинити час, особливо коли мешканці і містяни, натхненні завойовницьким шалом, не бажають і не сподіваються побачити своє відображення в тонкій і насиченій тканині міста, що мало багато різних облич ще до їх сюди приходу і дотепер природнім чином все ж збереглись. 
Будь-які зміни на обличчі міста не відбуваються водночас. Це процес постійного процесу розчинення, вживання і адаптації щоразу нового і плекання старого. Часи приходять нові і вимагають та й будуть щоразу настійливіше вимагати розповіді про минуле. 
Наше місто пережило багато катаклізмів і руйнацій. Відбудов і реконструкцій. Появу і реалізацію абсолютно фантасмагоричних містобудівельних ідей. І щоразу людям, що перебували у ньому, доводилось рахуватись з генетичною пам’яттю про всіх попередників, хто створював, плекав, наповнював місто новими смислами і новими, хай незначними, формами.
На жаль, у старому Станіславі не відбулось такого розмаху живописного чи графічного фіксування архітектурного середовища впродовж недовгої його історії. Так, як це було в оточуючих містах і містечках Галичини, і особливо у Львові. Не склалось школи урбаністичних художників. Натомість бурхлива історія останніх півтори сотні років економічного розвитку надала безліч фотографічних літописів. 
Впродовж історії міста з появою можливості фотографувати і запам’ятовувати історичні епізоди і фрагменти накопичувався фактаж і протокольні свідчення, які щоразу нас будуть повертати до порівнянь з первинними станами. Мешканців турбували і турбуватимуть питання спадкоємності і нашого права присутності у цьому історичному тлі.
Денис Трофімов не перший і не останній з фотографів, що був спокушений насиченою тканиною середовища старого Станіслава. Фотографуючи впродовж років елегантні архітектурні фрагменти і цілі споруди-пам’ятки, зумів зберегти здатність впродовж довшого часу переповісти про невловиму елегантність, артистизм і чарівність нехай провінційного, але фатально знакового галицького містечка. Очевидно, що така довготривала лабораторна і до певної міри дослідна робота спостерігача виразилась у послідовних секвенціях на тему ентропії і згасання.
Попри всю публіцистичність і позірну репортажність теми втрати минулого і недвозначного заклику громадянина до порятунку спадщини виразно звучить натхненний погляд художника на особливу привабливість зникаючого шарму міста. 
Ця виставка є і закликом до сумління містян, і викликом всім попереднім і наступним очільникам і господарям міста. Це і показ різноманітних і різностильових архітектурних елементів, якими перенасичена Станіславська урбаністична фактура, і емоційне співпережиття втрати.

Проект реалізовано за сприяння Ігоря Микитюка.

Описовий матеріал до світлин підготував Зеновій Федунків.

Читайте також: Фотограф показав, як за 10 років зруйнувались історичні пам'ятки у Франківську. ФОТО та Фотограф продовжує показувати, як за 10 років у Франківську зруйнувались історичні пам'ятки. ФОТО

"Сюрреалістичні портали Франківська": фотограф показав, як безжально і безглуздо у місті ставляться до старої архітектури. ФОТО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: