fbpx

На Франківщині Держпродспоживслужба виявила овочі з нітратами. ВІДЕО

Суспільство 11:44, 14.04, 2019

На українських прилавках з'явилися перші овочі. Втім, чимало людей вважають їх небезпечними. На Прикарпатті окремі партії товару й справді забракували працівники Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Не всі ранні плоди є тими "вітамінними бомбами", які просить наш організм. Аби вберегтися від харчових отруєнь, фахівці не радять купувати продукти з рук та у місцях стихійної торгівлі. Це краще зробити на ринках, де працює лабораторія Держпродспоживслужби. В області їх налічується понад два десятки, йдеться в сюжеті ОТБ "Галичина".

Одна з лабораторій Держпродсоживслужби знаходиться на центральному ринку Івано-Франківська. Аби не допустити продажів небезпечної їжі, ще до відкриття прилавків та початку торгівлі фахівці там досліджують різні овочі.

"Партії до нас поступають з автомобільного транспорту. Ми до них підходимо, вони надають відповідні документи на рослинну продукцію, де зазначено її походження. Ми відбираємо дві паралельні проби. В нашій лабораторії є три нітратоміри. Ми встигаємо все зробити. Ми проводимо дослідження. Після цього ми даємо експертний висновок, і вони тоді мають право приступати до продажу",  розповідає в.о. головного лікаря рослинного відділу МЛВСЕ Бронислава Бонжукова.

Зараз все частіше тестують ранні овочі. Це здебільшого зелень, огірки, капуста та редиска. Так, на початку квітня через високий вміст нітратів працівники лабораторії забракували партію товару.

"Поступила партія огірків. Ми відібали проби. При нормі 300 мг/кг було виявлено 900 мг/кг. На цю партію ми відразу написали акт вибраковки. Ми повідомили в обласне управління. Та партія виїхала з ринку, вони навіть не торгували",  зазначає Бронислава Бонжукова.

Ще один такий випадок трапився на Верховинщині.

Щоб ранні овочі не стали небезпекою для здоров'я, їх слід вживати невеликими порціями, рекомендують спеціалісти. Зменшити рівень нітратів господиням допоможуть кілька порад.

"Петрушку, кріп, цибульку, шпинат замочити на півгодини у холодній воді, і рівень вмісту нітратів зменшиться десь на 7-15%. Щодо ранньої моркви, буряка, редиски, більшість нітратів накопичується в поверхневій шкірці  її треба знімати. Їх так само добре замочувати хоча би на півгодини",  радить начальник відділу безпечності харчових продуктів ГУ Держпродспоживлужби в оласті Лариса Шевага.

Кажуть, що нітрати також накопичуються у твердих частинах капусти. Тож її радять очищати від верхніх листків, вирізати товсті прожилки та серцевину. Овочі бажано варити чи тушкувати, а не споживати сирими. Але пересвідчитись у безпечності продуктів можна ще за торговельним прилавком.

"Купуючи овочі та фрукти на ринках, наш споживач має змогу поцікавитись у продавця, чи є в нього експертний висновок про проведену ветеринарно-санітарну експертизу фахівцями державних лабораторій",  додає Лариса Шевага.

Такі ж документи покупець має право вимагати і в супермаркетах та магазинах. Якщо виникли сумніви щодо продукції, можна звертатись за перевіркою до державних лабораторій.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: