fbpx

На Франківщині шлюб можна буде зареєструвати через ЦНАПи

Суспільство 13:42, 05.12, 2018

Про це розповіли сьогодні на прес-конференції керівництва Департаменту Державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції України щодо пілотних проектів Мін’юсту.

На Прикарпатті проходить семінар, на який з'їхалися керівники обласних РАЦСів з усієї України.

За словами начальника Управління державної реєстрації актів цивільного стану Департаменту державної реєстрації нотаріату Міністерства юстиції України Ірини Дубиківської, наступного року РАЦСам України 100 років. Усю інформацію за цей час вже оцифрували, що значно полегшує надання інформаційних послуг громадянам.

"Якщо раніше на те, щоб отримати документи, потрібно було 1,5 місяця, тепер все можна вирішити за день, у деяких випадках – за 10-15 хвилин", – каже Дубиківська.

За словами начальника Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Миколи Станіщука, в області діє 19 РАЦСів.

Як писав КУРС, в Івано-Франківську перший "Шлюб за добу" зареєстрували 14 лютого 2017 року.

А у листопаді 2018 року почали організовувати виїзні церемонії. Вартість реєстрації "Шлюбу за добу" для молодят становить від 1776 до понад 4000 тисяч гривень. Наразі зареєстрували 51 тисячу таких шлюбів по всій Україні. В Івано-Франківській області за 10 місяців 2018 року – 801 шлюб.

Днями ще один такий пункт запрацює у Калуші.

А вже незабаром така послуга з'явиться у ЦНАПах. Для цього вже провели навчання працівників ЦНАПів, наразі триває розробка програмного забезпечення для доступу до реєстру.

Заяву про реєстрацію шлюбу до відділу РАЦСу в Івано-Франківській області можна подати через інтернет від вересня 2015 року. 2151 заява була подана за допомогою веб-порталу "Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану". 

Від липня 2018 року в КНП "Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр" розпочали вручати свідоцтво про народження дитини. Там в кабінеті психолога за угодою працює діловод РАЦСу.

Щоб отримати свідоцтво про народження дитини, одному з подружжя необхідно подати такі документи: заяву, оригінал та копію паспортів, оригінал та копію свідоцтва про шлюб та медичне свідоцтво про народження. Прийом документів про реєстрацію народження дитини здійснюють щовівторка, щосереди та щочетверга з 09.00 до 11.00 год., а видають свідоцтва з середи по п’ятницю з 09.00 до 11.00 год.

Тут також допомагають заповнити заяву для реєстрації малюка за місцем проживання, яку з необхідними документами батьки подаватимуть до РАЦСу. Понад 400 тисяч дітей вийшли з пологових з документами. 3281 дитину оформили таким чином на Івано-Франківщині.

Також було 2486 заяв про реєстрацію місця проживання в пологових будинках.

Електронним сервісом з проставлення апостиля скористалися 6371 разів.

31 серпня 2018 року за участю міністра юстиції Павла Петренка у Франківську відкрили офіс РАЦСу за принципом відкритого простору "Open spacе". У цьому офісі надають 14 послуг: видача свідоцтва про народження дитини, реєстрації шлюбу за добу та ін. Чиновники запевняють, що все без бюрократії та черг.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: