fbpx

На Франківщині вирішують проблему підготовки кадрів для об'єднаних громад. ФОТО

Суспільство 12:48, 03.10, 2018

В Івано-Франківську провели Ярмарок вакансій та обговорили проблему кадрового забезпечення в об’єднаних територіальних громадах.

Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук звернув увагу, що при формуванні ОТГ Асоціація зіткнулася з проблемою кадрового забезпечення у громадах.

"В нас є велика проблема, що багато студентів виїжджає за кордон. Основна наша місія – затримати молодих людей, працевлаштувати і дати гідну заробітну плату або можливість себе реалізувати на місцях",  зауважив Юрій Стефанчук.

Цього року регіональне відділення Асоціації міст України підписало меморандум з Прикарпатським національним університетом ім. В. Стефаника та ІФНТУНГ про співпрацю, що дає можливість створення дієвої платформи для діалогу громад і вишів. Кожна з ОТГ зможе підписувати договори з вишами на підготовку фахівців тих чи інших спеціальностей. Після завершення навчання випускники зможуть повертатися у рідні населені пункти, де їм будуть забезпечені робочі місця.

"Якщо ОТГ потребує проектного менеджера, він бере на роботу студента. Є можливість дуальної освіти, коли студент і навчається, і має можливість працювати. Тоді студент залишається і має робоче місце в об’єднаній територіальній громаді, напрацьовує свої проекти. А їх реалізація і буде заохоченням для студентів для роботи в ОТГ",  пояснює Стефанчук.

1

Впродовж 3-28 вересня соціологи провели опитування працівників та керівників 14 ОТГ Івано-Франківщини, щоб дослідити кадрові потреби та розробити практичні рекомендації для громад та навчальних закладів. Результати дослідження дозволять скоординувати роботу закладів освіти із запитами ринку праці. Це також дозволить підвищити якість освітніх послуг.

"Реформа самоврядування потребує нової освітньої платформи. Відповідно, ОТГ потрібні більш кваліфіковані кадри, і ми їх пропонуємо",  стверджує проректор з науково-педагогічної роботи Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Ліліана Гораль.

2

"Ми маємо такий досвід, що студенти частково залишаються у своїх населених пунктах, але це конкретна цікава робота,  каже ректор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Ігор Цепенда.  Наступним етапом ми хочемо створювати широкопланові грантові проекти між ОТГ і університетом, щоб можна було розвивати населені пункти, які мають перспективу. І показати їм, що кошти Європейського Союзу можна успішно використовувати для розвитку ОТГ. Та людина, яка буде мати добру заробітну плату, яка народилася і живе в певному населеному пункті, в основному буде зацікавлена, щоб реалізовувати свій потенціал там".

3

Більше половини опитаних респондентів (51,9%) зазначили, що для вирішення завдань їм бракувало кадрів. Здебільшого це були питання земельно-правового характеру, проектного менеджменту, аналітики у сфері фінансових надходжень, управління галузями. Проблема робітничих професій актуальна для всіх типів громад.

В Івано-Франківському національному медичному університеті вже 6 років навчають майбутніх лікарів на запити громад (раніше райрад). За словами ректора університету Миколи Рожка, раніше після підготовки таких фахівців вони мали 3 роки пропрацювати у селах чи районах, однак цю ініціативу скасували. Він зазначив, що ця практика може повернутися.

"Медицина відрізняється від інших галузей тим, що студенти мають пройти інтернатуру. Тут є нюанс, що ніхто не візьме на роботу випускника медуніверситету після 5 чи 6 курсу. Він має заключити договір з Департаментом охорони здоров’я і пройти інтернатуру за професією, яку вибрав",  розповідає Микола Рожко.

4

71% респондентів соцопитування зазначили, що позитивно ставляться до проходження практики студентами на місцях. Однак наголошують на потребі якісного кураторства потенційних практикантів зі сторони освітніх закладів, належних консультацій та контролю якості виконаних робіт. Громади потребують практикантів інженерних спеціальностей, медиків, юристів, спеціалістів у сфері міжнародних відносин та інших фахівців.

"Ми всі добре розуміємо, що більшість студентів, які навчаються у вишах, хочуть доброї заробітної плати і гарного соціального забезпечення. Тому цю проблему потрібно вирішувати комплексно", – переконаний Юрій Стефанчук.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: