fbpx

На Франківщині зареєстрували випадок лептоспірозу – хворий з'їв немите яблуко

Здоров'я 20:11, 31.01, 2019

У січні 2019 року в Івано-Франківській області зареєстровано перший випадок лептоспірозу.

Причиною захворювання стало вживання прикарпатцем немитого яблука, яке, ймовірно, було забруднене екскрементами миші. За даними лабораторії особливо небезпечних інфекцій в 2018 році встановлено, що майже 5% мишей, які були відловлені в населених пунктах області та досліджені в лабораторії, були інфіковані лептоспірами.

"Тому ставлення частини громадян до мишей як до звичного "атрибуту" житла часто призводить до захворювання на лептоспіроз і не тільки. Мишевидні гризуни є переносниками до 40 різних інфекцій. Доведено, що з їх вини загинуло більше людей, ніж при всіх війнах і революціях, які відбулися на Землі. Мишовидні гризуни беруть безпосередню участь у поширенні багатьох особливо небезпечних інфекцій для людей та тварин – це чума, сказ, лептоспіроз, лістеріоз, Ку-гарячка, рикетсіози", – йдеться у повідомленні обласного лабораторного центру.

В 2018 році в області зареєстровано 31 випадок лептоспірозу, три з яких завершились летально. В переважній більшості захворювання протікало з важкими ускладненнями та лікуванням в реанімаційних відділеннях.

Проведеними епідеміологічними розслідуваннями встановлено, що основним джерелом інфекції (80,7%) були миші. В чотири рази частіше хворіли чоловіки, ніж жінки. Переважно хворіли на лептоспіроз пенсіонери та безробітні (87,1% випадків).
До 45,0% випадків захворювань пов’язані з порушенням гігієни при догляді за тваринами, виконанні господарських робіт в приміщеннях, які заселені мишовидними гризунами. Дощове літо 2018 року сприяло виживанню лептоспір в довкіллі. Тому 35,5% хворих інфікувалось лептоспірами під час купання в ставках та рибалки (в 2017 р. – 27,8%).
Майже 10,0% випадків пов'язані з вживанням їжі, контамінованої виділеннями гризунів.
Основний шлях проникнення лептоспір в організм людини – через ушкоджену шкіру та слизові оболонки. Вважається, що аліментарним шляхом заразитися неможливо, оскільки кислотність шлункового соку згубна для лептоспір, жовч знищує їх миттєво. Але зараження може відбуватися через слизову оболонку порожнини рота, особливо якщо на ній є ушкодження.

Профілактика полягає в знищенні мишовидних гризунів, захисті водоймищ від забруднення виділеннями гризунів, свійських та сільськогосподарських тварин. При високій імовірності інфікування, пов’язаного з професією, рекомендоване використання захисного одягу.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: