fbpx

На Городенківщині виявили африканську чуму – в усьому селі умертвлять свиней

Суспільство 07:02, 13.09, 2017

У селі Топорівці Городенківського району від африканської чуми загинуло 11 свиней. У селі оголосили карантин та встановили при в’їзді ветеринарно-поліцейські пости.

Протягом 6-10 вересня на одному з фермерських господарств загинуло 10 із 45 свиней. Ще одне порося загинуло в одному з селянських господарств. Про це КУРСу повідомили в управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

За результатами досліджень у загиблих свиней виявили африканську чуму свиней. У селі оголосили карантин.

При африканській чумі оголошують три зони для виконання санітарно-ветеринарних заходів. Перша зона – це епізоотичне вогнище, там, де безпосередньо гинуть свині. Епізоотичним  вогнищем оголошено село Топорівці. Це означає, що в цьому селі всі свині підлягають умертвінню безкровним методом, а відтак і спаленню у відповідному місці.

Наразі у селі є 84 голів свиней. Сьогодні робоча група з представників Держпродспоживслужби, ДСНС, районної та сільської влади будуть робити обхід по селі, умертвляти та спалювати свиней.

Друга зона – це зона захисту, яка охоплює 3 км навколо епізоотичного  вогнища. В цій зоні всіх свиней вилучають і забивають на спеціалізованій бойні. Сюди входять села Торговиця та Підвисоке Городенківського району. У зоні захисту вилучити тварин мають до 26 вересня.

Третя зона охоплює радіус 10 км навколо епізоотичного вогнища – це зона спостереження, де за тваринами буде вестися нагляд. Сюди увійшли сім населених пунктів: Вербівці, Сороки, Слобідка, Ясенів-Пільний, Глушків, Городенка та Чернятин.

Також у  Топорівцях, при в’їзді та виїзді, встановили два ветеринарно-поліцейські пости – з боку сіл Торговиця та Підвисоке.

У Держпродспоживслужбиі наголошують, що всім, у кого вилучають свиней, відшкодують майнові збитки відповідно до постанови Кабміну від 31.12.2012 року №1003.

Карантин знімуть через 40 днів після виконання всіх санітарно-ветеринарних заходів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: