fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Комісія облради доручила Держархбудконтролю перевірити скандальне будівництво на Національної Гвардії у Франківську

Комісія облради доручила Держархбудконтролю перевірити скандальне будівництво на Національної Гвардії у Франківську

Суспільство 17:30, 07.02, 2017

Голова депутатської комісії обласної ради Тарас Виноградник ініціював розгляд питання законності забудови на території Академії внутрішніх справ у Івано-Франківську, де нещодавно почали розбирати давні австрійські казарми. Як з'ясувалося на комісії, Івано-Франківська обласна прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом початку самочинного будівництва на цій території.

Постійна депутатська комісія Івано-Франківської обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади на сьогоднішньому засіданні розглянула питання "щодо законності здійснення забудови в межах земельної ділянки (кадастровий номер 2610100000:20:004:0140), що розташована за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Національної Гвардії, буд. 14в".

Комісія своїм рішенням рекомендувала здійснити перевірку цього будівництва Держархбудконтролю  в межах своєї компетенції.

Питання розглянули з ініціативи голови комісії облради, директора компанії "Арсенал Сіті" Тараса Виноградника.

На засідання комісії запрошували представників Держгеокадастру, Держархбудконтролю, виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, обласної прокуратури та Академії внутрішніх справ.  

"Я побачив у соцмережах фото, що розбирають будинки. Сам виїхав на місце, подивився, почав з’ясовувати, хто це робить і на яких підставах. На перших порах ніхто не хотів давати відповіді. Потім почала з’являтися інформація – ми самі вивчили, що ці будівлі не є пам’яткою архітектури, не є нашою архітектурною спадщиною. Ну, зрозуміло, може, академія внутрішніх справ хоче розібрати і на тому місці щось збудувати. Але скажіть це публічно, і тоді не буде напруження в середовищі. І це треба було дочекатися комісії, щоб отримати інформацію від міськархбудконтролю та геокадастру. Дуже жалкую, що не прийшов представник академії, але ми йому надішлемо проект рішення",  прокоментував КУРСу Тарас Виноградник.

За словами Виноградника, той факт, що в центральній частині міста поруч із парком знищують споруди, щоби розчистити місце під забудову, не набрав би такого резонансу, якщо би були пояснення.

"Якщо б розказали – здійснюється модернізація чи укріплення, що ця споруда валиться абощо, а цього немає. І резонанс тому, що так у нас все робиться – без пояснень, а потім виникає проблема",  сказав Виноградник.

Представник Держгеокадастру повідомив комісії, що земельна ділянка призначена для обслуговування академії внутрішніх справ, а її розпорядником є Міністерство освіти. Відповідно МОН мало би прийняти рішення про будівництво.

Представник Держархбудконтролю сказав, що дозвільних документів на будівництво за вказаною адресою не зареєстровано. Він конкретизував, що для того, щоби розібрати споруду, дозвільні документи не потрібні. Але на території почали рити котлован, а це вже будівельні роботи.

Про те, що будівництво спричинило порушення кримінального провадження, на комісії повідомила начальник відділу представництва інтересів громадянина та держави в суді прокуратури області Олена Попова.

"Кримінальне провадження порушене 3 лютого цього року за зверненням юридичної компанії "Лігал-груп" з приводу початку здійснення самовільного будівництва на території навчального закладу. Відповідно прокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом вчинення самоуправства, це ст. 356 ККУ, і скерувала справу за підслідністю до Національної поліції. На цей час в межах провадження витребуються документи, які зможуть підтвердити чи спростувати звернення "Лігал-груп",  повідомила КУРСу начальник відділу Івано-Франківської обласної прокуратури.

Як писав КУРС, минулого року Івано-Франківська обласна державна адміністрація за підписом першого заступника голови ОДА Марії Савки надала Національній академії внутрішніх справ дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вулиці Національної гвардії, 14 з подальшою зміною її цільового призначення.

Дозвіл передбачає зміну цільового призначення вказаної земельної ділянки для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку. 

Втім, будівництво розпочалося без дозвільних документів. На сесії Івано-Франківської міської ради 20 січня цього року депутати відмовились надати дозвіл на розробку детального плану території для будівництва багатоквартирного житлового будинку на вулиці Національної Гвардії, 14в. 

А 30 січня 2017 року міськвиконком прийняв рішення скасувати містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки.

Мова йде про містобудівну документацію, яка була видана Національній академії внутрішніх справ на будівництво багатофункціонального комплексу споруд громадського призначення по вулиці Національної Гвардії, 14В, пише Побудовано.іф. Містобудівні умови та обмеження видавалися на три черги будівництва. Датами видачі містобудівної документації зазначено 12-13 січня 2017 року.

За вказаною адресою знаходиться ділянка державної форми власності площею 0,71 га. Територія відноситься до категорії земель житлової та громадської забудови. Згідно з даними кадастрової карти, її цільове призначення  для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: