fbpx

На Косівщині діти відновлювали безжально вирубаний ліс

Суспільство 14:03, 18.04, 2016

На Косівщині провели акцію "Майбутнє лісу у твоїх руках". Ініціатор та організатор акції – лісничий Косівського лісництва, активний борець з незаконною вирубкою лісу Петро Пліхтяк. У рамках акції учні та вчителі Пістинської та Микитинецької шкіл та організатори засаджували ліс молодими ялицями.

Це вже 11-та Всеукраїнська акція Державного лісового агентства України, яку проводять за підтримки Міністерства освіти та науки України.
"Ця акція покликана в першу чергу для того, щоб привернути увагу суспільства до критичної ситуації з незаконною та масовою вирубкою лісів. Те, як сьогодні нищать ліс, невдовзі для людства оберенться екологічною катастрофою. Ліс потрібно рубати, але й відновлювати також необхідно, тому ми сьогодні відроджуємо ліс, – зазначив організатор акції Петро Пліхтяк.  Дивлячись на цих дітей, хочеться вірити, що після того, як вони власноруч посадили хоча б одне дерево, ні в кого із них не підніметься рука, щоб його зламати. Якщо дитина посадила дерево, вона обов’язково поцікавиться, що ж із нього виросло".
Вчителі та учні Пістинської та Микитинецької шкіл засаджували саджанці молодої ялиці. Під час робіт з окультурення та оновлення лісу лісничий Петро Пліхтяк провів інструктаж про специфіку лісу, роботу у лісі і про те, де й яка порода краще зростає, скільки років живе дуб, які тварини водяться у косівських лісах. 
"Для дітей це наче подорож до країни лісу. Вони отримали можливість зробити свій внесок, щоб ця країна існувала завжди і щоб через десятки років наші нащадки також дихали свіжим лісовим повітрям,  розповідає лісничий Петро Пліхтяк. – І коли дітям розповідали, що через кілька десятиліть щойно посаджені саджанці перетворяться на справжній ліс – це викликало подив. А насправді так і є, адже це одна із основних особливостей лісової галузі".
У роботі в основному використовували посадковий матеріал ялиці білої з власних розсадників лісництва. Адже він стійкий до несприятливих факторів оточуючого середовища.
Лісничий розповідає, що за дітьми було цікаво спостерігати, адже для них це був перший урок роботи у лісництві.
"Діти лопатами розробляли рядки для саджанців, всі працювали на диво піднесено. Думаю, що через декілька років кожен із школярів, які посадили дерево, зрозуміє плоди своєї праці. І кожен з них цінуватиме та берегтиме природу, серед якої живе",  зазначив лісничий. 
Вирубка лісів України добром не закінчиться. Вчитель Микитинецької школи Атаманюк Юрій Миколайович вважає, що потрібно дотримуватись прадідівських заповітів та виховувати молоде українське покоління саме у таких традиціях.
"Ми прекрасно знаємо, яка екологічна ситуація склалася на наших теренах: масова вирубка лісу, знищення лісового фонду природоохоронної зони Карпат, цілющих лікарських рослин, птахів, звірів, лісових доріг. У нашому краю  кажуть, що за своє життя потрібно збудувати хату, виростити, навчити дітей, посадити сад, а я ще би додав – ліс",  зазначив вчитель.
На його думку, дітей необхідно частіше залучати до таких заходів, і тоді підростаюче покоління з повагою ставитиметься до зеленого багатства країни.
"З малого віку дітей потрібно навчати екологічних правил. Аби дитина на все життя запам’ятала основні закони природи і зрозуміла, що й сама є її невідємною частиною. І в час теперішньої ситуації це вкрай важливо",  підкреслив Атаманюк.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: