fbpx

На Косівщині спіймали зловмисників, що викорчовували ялинкові саджанці. ФОТО, ВІДЕО

Суспільство 20:20, 04.03, 2016

Сьогодні, 4 березня, повертаючись з робочої зустрічі, яка відбувалася у Косівській райраді, заступник голови облради, очільниця фракції "ВОЛЯ" Ольга Галабала та сільський голова села Пістинь Тарас Бейсюк з місцевими мешканцями зафіксували факт незаконного викорчовування та вивозу ялинкових саджанців на території розсадника лісових культур Пістинської сільської ради.

Про це повідомляє прес-служба партії «ВОЛЯ».

На території Пістинської сільської ради група невідомих осіб викорчовувала забір ялинових насаджень, які були засіяні ще у 1999 році. Вказані особи не змогли пояснити, за чиєю вказівкою вони викорчовують та вантажать саджанці, оскільки не мали жодних документів та дозволів на ці дії.

Ольга Галабала одразу ж звернулася до екоінспекції. Там їй пояснили, що особи, які здійснюють вирубку, повинні мати документи, які засвідчують право на забір деревини. На місце події приїхали працівники поліції та зафіксували порушення.

"Ми зв’язалися з екоінспекцією, де нам повідомили, що тільки за наявністю накладної та проплати можуть забирати ці саджанці, без цього ці дії є незаконними", – пояснила Ольга Галабала.

Як повідомив Петро Пліхтяк, лісничий Кутського держлісгоспу, такий же факт був зафіксований й у грудні 2015 року, коли невідомі люди вивозили ялинки з розсадника лісових культур на території Пістинської сільської ради. Тоді зафіксували 4 КАМАЗи з посадковим матеріалом. Повторно злодії повернулися вночі і вивезли ще 4 вантажівки. Дії злочинців задокументували правоохоронці, проте винних так і не знайшли.

"Це є грубе порушення законодавства. Спершу вони мали оглянути територію, вибрати, що їм підходить, підрахувати, виписати і вже тоді приступати до навантаження деревини. У цьому випадку ми бачимо, що розкорчований матеріал уже завантажений на автомобілі і без всяких проблем виїжджає за межі території. Але без документів вони не мають права цього робити", – зазначив лісничий Петро Пліхтяк.

До слова, розсадник був висаджений ще у 1999 році зусиллями саме Петра Пліхтяка. Зараз він знаходиться під охороною національного парку "Гуцульщина", хоча й належить громаді села Пістинь.

"Тут є значна кількість необлікованого посадкового матеріалу. Ми розуміємо і бачимо, що тут проходить подвійний облік, і виходить, що необліковані кошти з цих насаджень попадають у кишені конкретним особам", – зауважив Пліхтяк.

Зрештою, вдалось з’ясувати, що саджанці корчує приватний підприємець з Тернопільської області. А лісничий НПП "Гуцульщина" Василь Глодований, який був присутній на місці з делегацією з Тернопільщини, не вбачає в цьому неправомірних дій.

"Ви мені тут перевірок не влаштовуйте, ідіть до керівництва", – обурився Глодований.

Потім пояснив, що все буде оплачено по факту: вирубали-оплатили. Проте на місці вдалось зафіксувати тільки одну машину з ялицями, хоча ще одній вантажівці із деревиною вдалося виїхати у невідомому напрямку.

"Безперечно, дії цих людей є незаконними. Ми не можемо стояти осторонь цих процесів і закривати очі на це беззаконня. Ми переконані, що люди, які чинять це свавілля, повинні бути покарані",  зазначив депутат обласної ради від партії "ВОЛЯ" Олег Атаманюк.

Мешканці Пістині разом з головою села Тарасом Бейсюком та партійцями "ВОЛІ" стежитимуть за ходом розслідування та звертатимуться у відповідні органи, аби притягнути винних до відповідальності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: