fbpx

На Косівщині створили першу патронатну сім’ю

Суспільство 19:49, 31.12, 2018

28 грудня Косівська районна державна адміністрація підписала договір про надання послуги з патронату над дитиною з патронатним вихователем Юлею Таринською.

"Наш патронатний вихователь спільно з помічником пройшли успішно первинний відбір (збір необхідних документів), професійне навчання за Програмою підготовки патронатних вихователів у Львові, отримали рекомендації обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та досвідчених тренерів, психологів України про готовність надавати послугу патронату над дитиною", – інформує прес-служба Івано-Франківської ОДА.

Створена в Косівському районі патронатна сім’я є першою в області.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація її в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Послугу патронату над дитиною закріплено постановою Кабінету міністрів №148 від 16.03.2017 р. "Деякі питання здійснення патронату над дитиною".

Патронатна сім’я (патронатний вихователь і його помічник – інший повнолітній член цієї сім’ї) стала альтернативою притулку або центру соціально-психологічної реабілітації, куди прямує дитина, що опинилася в складній життєвій ситуації. Патронатна сім’я стає тимчасовим притулком для дитини, після перебування в якому вона або повертається в свою власну (коли батьки або законні опікуни вирішать свої проблеми), або надсилається в нову сім’ю – до прийомних батьків, опікунів або в дитячий будинок сімейного типу, якщо біологічні батьки за цей час будуть позбавлені батьківських прав.

Патронатний вихователь – це спеціально підготовлений працівник, який на договірній основі з уповноваженим закладом здійснює догляд, виховання дітей, тимчасово влаштованих у його сім’ю (від 3 до 6 місяців), та несе відповідальність за їх життя та стан здоров’я під час перебування. Патронатними вихователями можуть бути громадяни України, які пройшли курси спеціальної підготовки; відповідають іншим вимогам, визначеним у чинному законодавстві.

Патронатним вихователям виплачується грошова винагорода за надані послуги та соціальні виплати на дитину, влаштовану в сім’ю. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: