fbpx

На Косівщині з елітних саджанців закладають ягідники та сади. ФОТО

Суспільство 10:37, 24.04, 2017

Цієї весни в Косівському районі на Івано-Франківщині розпочали реалізацію кластерного проекту - власники земельних ділянок обєднуються в кооператив, щоб вирощувати ягоди і сади кісточкових культур. Зацікавлених запрошують до участі у проекті.

Про реалізацію Карпатської ініціативи кластерного розвитку регіону розповіла учасниця й організатор сільськогосподарського кооперативу Ольга Ткачук. 

Маємо успішне завершення домовленості про патнерську співпрацю в розвитку плодово-ягідного кооперативу на Прикарпатті. На даному етапі стартуємо із трьома районами Івано-Франківськоі області. Громади Косівщини одні з перших та найбільш активно відгукнулися та включилися в початок створення коопераціі в розвитку плодово-ягідного сектору. Заручившись партнерською підтримкою Асоціаціі “Укрсадпром” та прямих інвесторів, розпочинаємо активну роботу кооперативу”, – зазначила вона. 

За словами Ольги Ткачук, громади та мешканці Косівщини із великим зацікавленням сприйняли пропозицію садівництва і готові вирощувати ягідні кущі та дерева кісточкових культур.

“Незважаючи на нетипові, екстремальні, погодні умови, якими зустріла Косівщина, наші партнери не змінили своіх намірів працювати в нашому регіоні, а навпаки – мужньо із завзяттям, незважаючи на холод, бездоріжжя, екстремальні ситуаціі, вивчали умови для ведення садівництва і перспективи регіону. Надзвичайно важливо було відчути настроі людей, а ще більше отримати від них потужні сигнали готовності до великих змін”, – поділилася координаторка проекту. 

Умови подальшоі співпраці, пояснила Ольга Ткачук, прості і прозорі. Партнерська співпраця по вертикалі  – від висадження саджанців до збуту готовоі продукціі.

“Об’єднавшись в кооператив, ми отримуємо програму розвитку ягідництва та кісточкових в нашому регіоні з авансовим фінансуванням під майбутній урожай. Використовуючи свою землю, кожен член кооперативу (ВАЖЛИВО-земля залишається у кожного і в оренду також не передається), спільно обробляється.

Отримуємо високоврожайні саджанці, отримуємо сучасні технологіі для вирощення продукціі, супровід та постійні консультаціі відповідних спеціалістів, агрономів, а також систему орошення та внесення добрив. Найважливіше – інвестор забезпечує закупівлю нашоі продукціі по ринкових цінах, а також післяврожайну переробку, охолодження, зберігання, забезпечує тарою ,мобільними холодильникама і забезпечує усі логістичні процеси.Тобто повний виробничий цикл”, – повідомила Ткачук.

Через соцмережу до кооперативу запрошують приєднуватися всіх зацікавлених.

“Запрошуємо зголошуватися всіх, хто готовий до об’єднання в спільну справу,хто має сильні амбіціі бути господарем на своїй землі,і отримувати гідну та достойну винагороду за свою працю. В цьому році будемо садити елітні сорти малини, ягоди, смородину чорну та кольрову, агрус. Розпочнемо технологічний процес підготовки для висадки кісточкових садів.

Однією із карпатськоі кластерноі ініціативи було сприяння розвитку пасічництва в регіоні.Програмою передбачено висадження медоносів . Тож, дорогі пасічники, запрошуємо вас із своіми вуликами в малинові сади”, – пише Ольга Ткачук.

“Це те про що я мрію. Маю 25 сотих городу під малиною і 6 гектарів паю. Готовий до співпраці. І я не один”, – відгукнувся косівчанин Андрій Бандура.

“Колись громади Кутського куща славилися вирощуванням плодово-ягідних культур, які поставлялися в усі куточки бувшого срср. Але зараз ця справа занепала, бо людям які вирощують цю продукцію у своїх господарствах пропонують дуже низьку ціну заготівлі, яка не виправдовує навіть затрат на її вирощування. Надіюсь, що Ваша ініціатива розірве це замкнуте коло!” – підтримав Ярослав Михайлишин. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: