fbpx

На площі перед Музеєм мистецтв франківці малювали портрети, щоб залишити "слід"

Культура 18:20, 24.08, 2018

У середмісті Івано-Франківська влаштували мистецьку акцію, до якої залучають усіх охочих залишити свій "слід" та намалювати портрет. Полотно передадуть у колекцію Музею мистецтв Прикарпаття.

Львів’янки Анастасія Євсеєва та Дарина Скринник-Миська в Івано-Франківську просувають сучасне мистецтво. Дівчата намагаються не лише створити певний артефакт, а й влаштувати перформанс, який покаже такі аспекти мистецтва, до яких суспільство ще не зовсім звикло.

"Ми живемо в постіндустріальному часі, і розуміння мистецтва давно змінилось. Проте пересічний глядач часто очікує від творчості тих функцій, які воно виконувало сто років тому. Мистецтво сьогодні – це інструмент критики і порозуміння, засіб комунікації і співтворчості. Всіх цих людей нічого не об’єднує. Вони просто випадково проходили повз і от раптом навколо цього полотна почали створювати щось разом. Тому ми не чекаємо красивої картини від цього заходу. Наша мета – об’єднати цих людей позитивними емоціями і натхненням, створити емоційну єдність, – коментує Дарина.  Другою частиною цього художнього твору буде змонтований і переданий пізніше фільм".

Ідея створення саме автопортретів належить франківському художнику Євгену Самборському.

"Коли людина малює свій портрет, ще й невміло, – це виглядає дуже іронічно. Тому якби це були звичайні символи чи малюнки – не було б так цікаво",  пояснює Самборський.

Проте першим зображенням на полотні стала квітка, яку намалювала одна з учасниць  старша пані, додаючи: "А чим це не я?"

1

Христина Шпук

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: