fbpx

На "Porto Franko" приїдуть зіркові театри Європи

Культура 17:38, 24.05, 2017

Театральна частина має наймасштабнішу програму фестивалю "Porto Franko". В "порт" Івано-Франківська прибудуть найвідоміші театральні трупи Європи. Імена Еймунтас Някрошюс та Влодзімєж Станевський мають привернути увагу театроманів, оскільки вистави цих геніїв збирають десятки тисяч поціновувачів по всьому світу. Івано-Франківський театр покаже високий європейський рівень та стане головним театральним осередком України.

Олексій Гнатковський, куратор театральної частини, каже, що основним завданням цього фестивалю бачить налагодження зв'язків з найвідомішими театрами світу для подальшої співпраці.

Театральну частину умовно поділять на 2 категорії під назвами – "хедлайнери" (основні вистави) і "студії" (вистави театральної школи фестивалю).

"Цього року ми взяли найкрутіших педагогів та відібрали топові вистави України та світу", – поділився Олексій.

В Палаці Потоцьких, де буде одна з театральних локацій, 15 червня виступить Юрій Андрухович та польський гурт "Карбідо", які підготували перформенс на стику театральної та музичної програм.

О 18.00 у театрі відбудеться вистава у форматі сцена на сцені. "Вона – Земля" – інсценізація твору Василя Стефаника за постановкою режисерів Наталі Половинки та Ростислава Держипільського. Наталя – педагог, актриса театру і кіно та режисер, яка вдихнула життя у такі вистави, як "Солодка Даруся" та "Нація". Вона вчить акторському тренажу в світі та постійно дає майстер-класи. Наталя Половинка – учениця Єжи Ґротовського і Анатолія Васильєва та хедлайнер категорії школа (студія).

О 20.30 у філармонії Влад Троїцький – керівник Центру Сучасного Мистецтва "Дах" презентує перформенс "Але вітер" – кінетична інтелектуальна вистава. Влад – відомий в Україні і світі режисер, продюсер та засновник мультидисциплінарного фестивалю "Gogol Fest".

16 червня на великій сцені театр "Мено Фортас", створений великим литовським режисером  Еймунтасом Някрошюсом, у театральному "порті" покаже камерну виставу чотирьох акторів. "Голодар" – спектакль за однойменною новелою Франца Кафки про Майстра Голоду, який виставляє напоказ своє "мистецтво голодування". Для режисера це історія про художника в найширшому сенсі слова і перенасиченість сьогоднішнього суспільства. Головну чоловічу роль у виставі грає жінка  литовська актриса Вікторія Куодіте.

"У Литві не знайшлося жодного актора-чоловіка, який би зіграв цю історію так, як це хотілося б мені. Вікторія Куодіте грає людину, зовнішня оболонка якої настільки виснажена, що видно, як б'ється її серце",  зазначив режисер в одному з інтерв'ю.

Олексій зізнається, що Івано-Франківськ – це український Паневежес, звідки і починав пан Някрошюс. Тому вистава "Голодар"  важливий крок для створення дружніх стосунків з театром "Мено Фортас" і величезна перемога для фестивалю.

16 червня о 15.00 на малій сцені театральна студія "Практика" представить відвідувачам фестивалю виставу "Буна". Молодий режисер Давид Петросян з випускниками та студентами створили виставу на документальній основі, в сюжет якої лягла історія життя жінки похилого віку. Спектакль пронизаний автентичними співами та обрядами.

17 червня  день Шекспіра. О 12.00 Дмитро Богомазов  один з найкращих режисерів України, педагог, засновник і керівник "Київського театру "Вільна сцена", поставить зі студентами Шекспіра "12 ніч", яка зараз йде в репертуарі театру на Лівому березі Дніпра. А ввечері глядачі зможуть насолодитись Івано-Франківською нео-оперою "Гамлет". Хоч прем`єра вистави відбулась нещодавно, та вже встигла привернути неабияку увагу у світі театру. Найкращі театральні критики України в захваті від цієї вистави, і театрали уже здійснюють тури в Івано-Франківськ саме на нео-оперу "Гамлет".

У неділю, 18 червня, Центр театральних практик "Ґардзєніце" на чолі з його засновником  відомим режиссером Влодзімєжом Станевським продемонструє свої театральні доробки. Центр "Ґардзєніце" – це один з найбільш знаних колективів експериментального театру в світі.

Осередок театральних практик став загальновідомим завдяки дослідженням  корінних і античних музичних традицій та потужним тілесним і голосовим технікам у акторській праці.

У категорії "школи" будуть зустрічі-лекції Наталі Половинки, Влада Троїцького, Ростислава Держипільського, Дмитра Богомазова і Влодзімєжа Станевського, які розкриють тему сучасного бачення театру. Ще є четверта грань театральної частини  після закінчення топових вистав  афтепаті – на палубі театрального корабля (у фойє драмтеатру) збереться весь театральний бомонд з України і не тільки.

"Цьогорічна театральна програма – перший крок у моєму новому баченні проведення "Porto Franko" в майбутньому: тільки найгучніші імена та найталановитіші проекти!" – ділиться думками Олексій Гнатковський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: