fbpx

На Porto Franko Володимир Єшкілєв розповів, як світ занурюється у хаос

Стиль життя 17:30, 16.06, 2017

У рамках мистецького фестивалю Porto Franko відомий прозаїк, поет та есеїст Володимир Єшкілєв провів лекцію на філософську тематику.

Нещодавно Володимир Єшкілєв повернувся з Тибету. Зі святої землі він привіз роздуми і переосмислення тотального занепаду. 

"Ніщо так не реагує на виклики сучасності, вітри та подих сучасності, як мистецтво. Мистецтво відображає день, в якому ми живемо, а також передбачає перспективи", – сказав Єшкілєв.

Він також зазначив, що сучасний світ рухається в темну епоху. Сьогодні у світі стає все менше віруючих людей, до якої релігії вони б не належали. Єшкілєв переконаний, що світ поступово поринає у хаос.

"Ми входимо у кінцеві темні часи. Ознакою цього стало те, що в останні 30 років зникли останні святі у Тибеті, які відмолюють світ. На сьогодні люди, які моляться в храмах, не мають кому сказати "гуру" (вчитель)", – розповів лектор.  Ми іноді думаємо, що хаос десь далеко. Ми думаємо, що живемо у світі порядку, який ніколи не зміниться і стовпи якого непорушні. Насправді цей порядок зберігається доти, доки зберігається стояння певної групи праведників перед цим світом. Як тільки це припиниться, припиниться все  впорядкування, структура світу. Відповідно хаос з'являється у вигляді потоку випадковостей".

Володимир Єшкілєв вважає, що наступ хаосу ми можемо спостерігати у Палаці Потоцьких, оскільки мистецтво тонко це відчуває і відображає.  

На думку письменника, остаточне руйнування світу почалося близько сотні років тому – у 1914 році, коли спалахнула Перша світова війна. Тоді рушилась епоха, коли панувало чотири касти: жерці, воїни, селяни, робітники. У війні зрушилася структура буття, у якій цивілізація народилася і жила. Тоді виникло відчуття бездонності і страху. 

"Відчуття невласності, тимчасовості, випадковості опанувало людством після 1914 року. Ми живемо у світі, який захоплений незаконно. Ми питаємо, а що в цьому світі наше? Ми постійно піднімаємося в протести, бо тільки в протесті відчуваємо себе справжніми. У спокої ми не відчуваємо адекватності самі в собі",  поділився роздумами Єшкілєв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: