fbpx

На Прикарпатті обговорили шляхи протидії торгівлі людьми

Суспільство 11:38, 16.05, 2015

У Калуській райдержадміністрації відбувся круглий стіл з питань взаємодії суб’єктів з протидії торгівлі людьми.

Організатори заходу – Франківський Карітас та департамент соцполітики ІФОДА. Захід відбувся в рамках проекту "Впровадження механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Івано-Франківській області".

Як зауважив під час круглого столу заступник голови Калуської РДА Сергій Дудинець, у Калуському районі сьогодні налагоджена системна робота. Завдяки координації управління соціального захисту проводяться превентивні заходи із попередження торгівлі людьми усіма службами: управлінням соцзахисту, РЦСССДМ, центром зайнятості, відділами освіти, молоді і спорту, службою дітей, управлінням юстиції, міграційною службою. 

Так, 27 квітня відбулося засідання членів мультидисциплінарної групи Калуської РДА, під час якого напрацювали чіткий механізм допомоги постраждалим від торгівлі людьми. Затвердили реабілітаційні плани для цих осіб, до реалізації яких залучили також представників управління пенсійного фонду, Карітасу та голів місцевих рад.

Перший заступник голови Рожнятівської РДА Андрій Тринчук наголосив на важливості злагодженої роботи стосовно протидії сучасному рабству у районі. Для цього на Рожнятівщині затвердили відповідні заходи, оновили склад Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, попередження насильства та протидії торгівлі людьми та утворили мультидисциплінарну робочу групу, яка здійснюватиме конкретні заходи щодо попередження торгівлі людьми та надання комплексної допомоги постраждалим. 

Відповідну роботу також налагоджено у Долинському районі,  повідомила представник управління соцзахисту Долинської РДА Любов Андрійчук. Головний спеціаліст відділу сім’ї та програм соціального розвитку департаменту соцполітики ІФОДА Назарій Куземка відзначив, що на Прикарпатті сьогодні налагоджено якісну взаємодію всіх суб'єктів, які відповідають за протидію торгівлі людьми: органів виконавчої влади, правоохоронних органів, соціальних служб та громадських організацій. 

Як повідомив начальник сектору боротьби із злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, УМВС на Прикарпатті Петро Михайлюк, у 2015 році правоохоронні органи виявили двох потерпілих від торгівлі людьми, які отримали статус постраждалих та отримують комплекс послуг. Він також розповів про механізм виявлення засобів і методів, які використовують торгівці людьми. 

Про роль громадських організацій у протидії торгівлі людьми розповіла працівник БФ "Карітас Івано-Франківськ", керівник проекту Людмила Сівецька. "Карітас" входить у Всеукраїнську Коаліцію громадських організацій, які працюють у напрямку протидії торгівлі людьми. Станом на сьогодні 162 постраждалих отримали комплексну реінтеграційну допомогу від Франківського Карітасу. Триває навчання для держслужбовців, правоохоронців та представників ГО з метою налагодження чіткого механізму взаємодії усіх цих структур у протидії злочину торгівлі людьми та наданні реінтеграційної допомоги постраждалим.  

"Навчання  дає позитивний результат: члени мультидисциплінарних груп разом із громадськими організаціями вже надають комплексну допомогу постраждалим. Одним із важливих аспектів роботи проекту є інформаційна кампанія, яка має охопити широкі верстви населення та "групи ризику": безробітних, малозабезпечених, випускників навчальних закладів, дітей-сиріт, осіб, які повернулися з місць позбавлення волі, тимчасово переселених із зони АТО. Цим особам мають допомогти члени мультидисциплінарних груп",  наголосила координатор.

Регіональний тренер "Ла Страда Україна", методист міського методичного центру Калуського відділу освіти Іванна Гриців розповіла про інформаційно-роз'яснювальну роботу серед учнів та студентів навчальних закладів Калущини з питань трудової міграції, зайнятості населення в Україні та за кордоном, безпечної і регульованої трудової міграції, працевлаштування за кордоном з метою попередження торгівлі людьми.  

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: