fbpx

На Прикарпатті планується тверді побутові відходи перетворювати в електроенергію

Суспільство 10:38, 22.01, 2015

Пілотний проект програми розвитку державно-приватного партнерства в Україні, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) реалізовуватиметься у селі Рибне Тисменицького району. Делегація цієї програми прибула на Прикарпаття, щоб познайомитись безпосередньо з партнерами проекту та відвідати полігон твердих побутових відходів.

Про це йшлося на зустрічі в.о. першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Басараба з представниками програми.

"Наша область є однією з перших по пілотних проектах у різних галузях, починаючи від екологічної проблематики і закінчуючи інфраструктурною", – зауважив Сергій Басараб.

Представник USAID, менеджер проекту Анна Богданова розповіла, що цей проект має кілька цілей.

"Ми розуміємо, що потрібне вдосконалення нормативної бази, яка регулює державно-приватне партнерство. Закон був прийнятий, але він ще не є повністю досконалим. Ми не спостерігаємо поки що бум реалізації державно-приватних партнерств по Україні… Додатково проект працює з вибраними секторами, як-от сектор поводження з твердими побутовими відходами для того, щоб удосконалити методики тарифоутворення й інші аспекти, які поки що заважають широкому втіленню проектів державно-приватного партнерства і залучення приватних інвесторів в цей сектор", – розповіла Анна Богданова.

У Рибному планується залучити приватного партнера, щоб покращити процес поводження з твердими побутовими відходами.

"Зокрема, використати шкідливий газ – метан, який утворюється на будь-якому полігоні, де знаходяться тверді побутові відходи, щоб, по-перше, не було викидів цього газу в атмосферу, адже це один із найшкідливіших газів, через який відбуваються зміни клімату та створюється парниковий ефект. По-друге, потрібно не лише попередити його викиди, а й використати на благо громади, бо є можливість цей газ зібрати, переробити і утворити електроенергію, тобто він може бути додатковим джерелом альтернативної енергії", – додала Анна Богданова.

Вона зазначила, що працівники розроблять рекомендації як Івано-Франківську, так і області та приватним партнерам, які будуть відібрані на конкурсній основі. Вони стосуватимуться екології та належного захисту навколишнього середовища.

На Прикарпатті пілотний проект триває вже п'ятий рік і даний його етап планується завершити до вересня 2015 року, після чого планується розпочати практичну реалізацію.

Представники ОДА звернулися до представників делегації із проханням по завершенні цього екологічного проекту долучитися і до реалізації інших проектів, які також потрібні для розвитку області. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: