fbpx

На Прикарпатті працює 277 формувань добровільної пожежної охорони

Суспільство 18:15, 02.06, 2016

На спільному засіданні колегії Івано-Франківської ОДА та обласної ради регіонального розвитку було розглянуте питання про створення та сприяння функціонуванню добровільної пожежної охорони.

Сьогодні у приміщенні Івано-Франківської ОДА  відбулося спільне засідання колегії облдержадміністрації та обласної ради регіонального розвитку.

На засіданні розглянули питання "Про стан виконання  розпорядження обласної державної адміністрації від 15. 07. 2014 року № 430 "Про створення та сприяння  функціонуванню добровільної пожежної охорони".

Начальник Управління ДСНС в області полковник служби цивільного захисту Володимир Чернецький зазначив, що протягом останніх 5 років на території області виникло 10 298 пожеж, у вогні загинуло 300 осіб, з них 8 дітей, та отримали травми 239 осіб, з них – 16 дітей.

Як свідчить статистика, більшість пожеж виникає в сільській місцевості, і щорічно ця цифра в середньому складає 900 пожеж, у вогні гине 45 мешканців  краю, без домівок залишаються від 200 до 300 сімей, збитки від пожеж у сільській місцевості за рік складають близько 80 мільйонів гривень.

Таких трагедій і збитків могло б не бути, якби гасіння пожеж розпочиналося на початковій стадії їх виникнення, але існуюча мережа державних, відомчих  та місцевих пожежно-рятувальних підрозділів не дозволяє цього робити. Змінити цю ситуацію можуть тільки самі територіальні громади, створюючи у себе  добровільні протипожежні формування, як це робиться у розвинених європейських країнах.

І перші кроки для цього в області вже зроблено. На сьогодні на Прикарпатті  вже функціонує 277 формувань добровільної пожежної охорони.  Найбільш активно ця робота проводиться в Надвірнянському, Городенківському, Снятинському та Тлумацькому районах.

Хоча їхня користь безсумнівна і потрібна, підрозділи  ДПО впродовж минулого року брали участь у ліквідації  49 пожеж, врятували 20 будівель та матеріальних цінностей на суму 2 млн грн, в тому числі суттєвою є допомога членів ДПО у ліквідації загорянь сухої трави.

Управлінням ДСНС в області надає організаційну та практичну допомогу з організації створення підрозділів добровільних формувань та навчання їх членів, зокрема навчанням охоплено 132 особи в 32 підрозділах ДПО.

Володимир Чернецький у своїй доповіді підкреслив  важливість ініціативи центру перепідготовки та підвищення  кваліфікації працівників органів державної влади, який спільно з німецьким фондом Ганса  Зайделя реалізовують в області навчальний проект "Формування добровільних пожежних дружин (команд) у сільських і селищних громадах Івано-Франківської області". У рамках цього проекту у квітні цього року відбувся короткостроковий семінар, у роботі якого взяли участь 34 особи з 24 населених пунктів області.

У рамках існуючої обласної програми проектів та програм розвитку місцевого самоврядування саме проекти зі створення добровільних пожежних дружин в населених пунктах мають пріоритетне значення, і це теж свідчить про розуміння владою цього важливого питання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: