fbpx
  • Головна
  • Новини
  • На Прикарпатті пропонують створити Центри соціальної підтримки сім’ї замість інтернатів

На Прикарпатті пропонують створити Центри соціальної підтримки сім’ї замість інтернатів

14:41, 15.12, 2014

В Івано-Франківську представництво благодійної організації "Надія і житло для дітей" в Україні в рамках Громадянської кампанії "Відкриваємо двері дітям" організувало зустріч з журналістами, присвячену проблемі зростання дітей в інтернатах та необхідності реформування системи захисту дітей.

На сьогодні на Прикарпатті є ряд будинків-інтернатів, у тому числі й для дітей з особливими потребами. Усіх їх поєднують однакові проблеми або, як їх називає керівник кампанії "Відкриваємо двері дітям" Катерина Ченцова, "замкнуті кола системи".

"Ми спробували в Україні реалізувати це нове бачення роботи з дітьми і переорієнтувати роботу державного апарату в першу чергу на підтримку сім’ї, а не на боротьбу з кризою, яка в ній вже склалася", – зазначила Катерина Ченцова.

Не всі діти потрапляють до інтернатів через сирітство, значна частина опиняється там через позбавлення батьківського права найближчих родичів. Допомогти у першу чергу таким дітям покликані будуть Центри соціальної підтримки сім’ї, які намагатимуться владнати стомунки в родинах, а перебування дітей в інтернатах – буде лише крайнім заходом.

В інтернатах дітей не навчають базових навичок, починаючи від елементарного догляду за собою, і до прибирання, адже ці функції покладено на персонал. Коли діти покидають інтернати, досягши відповідного віку, вони не можуть інтегруватися в суспільство.

Батьки близько 45% дітей, які виховуються в інтернатах, навчались і жили там самі, і тому для них не є проблемою віддати дитину на виховання в такий заклад.

Начальник обласної служби у справах дітей Іван Ковалик зазначає, що Центри соціальної підтримки сімей можуть стати альтернативою інтернатним закладам і зменшити кількість дітей, які проживають у них.

"Хай буде найкращий інтернат, хай буде все як в п’ятизірковому готелі, але він не замінить сімейне виховання", – зазначив Ковалик.

За словами Катерини Ченцової, якщо з держбюджету виділяються кошти на фінансування будинків-інтернатів, то їх доцільніше було би "перенаправити" на створення і підтримку Центрів соціальної підтримки сімей.

На сьогодні розробкою відповідної стратегії займається БО "Надія і житло для дітей", і планується до 2016 року її завершити.

Зазначимо, сьогодні десятки тисяч дітей в Україні виховуються в інтернатах. Для більшості українського суспільства така ситуація є прийнятною – діти нагодовані та мають дах над головою. Суспільство не замислюється над тим, якими руйнівними є наслідки виховання в інтернатах. Згідно з дослідженнями, тільки 10% таких дітей повністю інтегруються у суспільство. Лише зростання в сім’ї є запорукою нормального розвитку дитини. Окрім цього, більше 80% дітей, які виховуються в інтернатних закладах, насправді мають не лише родичів, але й одного чи навіть двох батьків.

Водночас утримування інтернатів є невиправдано затратним. 5,7 млрд грн щорічно витрачається державою на фінансування інтернатів різного типу, і лише 10% цих коштів витрачається безпосередньо на потреби дитини, решта – на оплату праці персоналу, комунальні платежі та інші видатки. Простим та очевидним рішенням є скерування цих коштів на підтримку сімей та уникнення негативних наслідків для дітей. Подолання таких наслідків є значно затратнішим, аніж збереження сім’ї для дитини.

Кінцева ціль кампанії “Відкриваємо двері дітям” – у 2035 році зачинити двері останнього інтернату. Важливо не просто позбутися таких закладів. Йдеться про запровадження системи, яка шукатиме можливості, аби дітей або повертати в сім’ї, або шукати для них нових близьких людей, які готові будуть їх взяти під опіку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: